Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Väčšina kandidátov by dala zelenú navýšeniu účasti SR v eurovale

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Väčšina prezidentských kandidátov by podporovala súhlas Slovenska s prípadným navýšením eurovalu. Svoj postoj vyjadrili v dnešnej diskusii HN Clubu, kde sa po prvýkrát v spoločne debate stretli najvážnejší kandidáti na post prezidenta v marcových voľbách.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) na otázku, či by podporil navýšenie príspevkov SR v rámci Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) zdôraznil, že stanovisko štátu musí vzísť zo zhodného postoja troch najvyšších ústavných činiteľov. "K zásadným otázkam a strategickým  témam by sa nemala ani spúšťať procedúra, ak neexistuje zhoda medzi prezidentom, premiérom a predsedom parlamentu," uviedol. Zároveň pripomenul, že hlavnou úlohou eurovalu nebolo pomôcť konkrétnej krajine, ale ochrániť spoločnú európsku menu.

Pozitívnu úlohu tohto mechanizmu pri stabilizácii eurozóny ocenil aj občiansky kandidát Andrej Kiska. Dodal, že ak SR "niečo zo spoločného balíka únie berie, musí do tohto balíka niečo aj dať". "V prípade navýšenia eurovalu by som bol za," avizoval Kiska.

"Zelenú" prípadnému navýšeniu príspevkov do eurovalu by dal aj ďalší občiansky kandidát Ján Čarnogurský. Ako dodal, je  to však aj o tom, že iných možností niet. "Nemáme plán B, ak by sme sa nechceli zúčastňovať na navyšovaní eurovalu," upozornil.

Proti by bol naopak Pavol Hrušovský (KDH). "Skôr by som bol za dôslednejší kontrolný mechanizmus fiškálnych politík jednotlivých štátov," vysvetlil a ako jednu z možností uviedol opatrenie, aby členské štáty predkladali únii národné rozpočty skôr, ako budú schválené v národných parlamentoch.

Radoslav Procházka poznamenal, že jeho postoj k podpore eurovalu závisí od toho, či by peniaze z neho mali naozaj efekt. "Solidarizovať s krajinou, ktorá nie je schopná robiť štrukturálne reformy a brať istú časť tohto bremena nemá význam, naopak solidarizovať s krajinou, kde sú schopní nastúpiť na cestu bezdlhového hospodárenia, má svoj efekt," argumentoval.

Milan Kňažko poukázal na to, že euroval je predovšetkým zmluva, ktorú treba dodržiavať. Myslí si zároveň, že je dôležité, aby tento nástroj neslúžil na záchranu bánk. "V prípade jeho navýšenia je o tom potrebné diskutovať," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu