Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na tratiach zomrel minulý týždeň jeden človek, 13-krát sa kradlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zomrel minulý týždeň jeden človek. Ďalší, ktorý ležal na koľajisku a bol pod vplyvom alkoholu, mal veľké šťastie, rušňovodič pred ním stihol vlak ubrzdiť. Najčastejšie však železnice riešili krádeže, zaznamenali 13 rôznych prípadov. TASR o tom informovala hovorkyňa podniku Martina Pavliková.

Jedinému človeku, ktorý počas predchádzajúceho týždňa na železničných tratiach zomrel, vlak amputoval ľavú dolnú končatinu a následkom poranenia po prevoze do nemocnice podľahol. ŽSR zaznamenali  tiež jednu nehodu na priecestí, kde sa osobný vlak zrazil s motorovým vozidlom. Nikto sa však nezranil.

"Nemilú situáciu zažili cestujúci vo vestibule železničnej stanice v Nových Zámkoch, kam musela byť privolaná rýchla zdravotná pomoc pre cestujúceho. Ten následne po prevezení do nemocnice zomrel," priblížila Pavliková s tým, že v tomto prípade išlo o zamestnanca ŽSR v mimopracovnej dobe.

Veľké šťastie mali podľa hovorkyne opití cestujúci. V jednom prípade rušňovodič v obci Šurany spozoroval človeka ležiaceho v koľajisku a stihol pred ním zastaviť vlak. Ďalšia osoba spadla do koľajiska na nástupišti a utrpela iba úraz hlavy.

Núdzu ŽSR opäť nemali o krádeže. "V rámci celého územia sme zaznamenali 13 rôznych krádeží. Zlodeji si týmito protizákonnými činmi neuvedomujú, ako ohrozujú nielen železničnú prevádzku, ale aj ľudské životy," vraví hovorkyňa. Najčastejšími prípadmi sú podľa jej slov ukradnuté prepojovacie laná, vodivé prepojky, brzdové klátiky a rovnako krádež nafty.

Konanie vandalov sa podľa hovorkyne nezaobišlo ani bez škôd spôsobených na majetku ŽSR. "Napríklad rozbitá sklenená výplň na vchodových dverách vo vestibule železničnej stanice v Dunajskej Strede a v Senci, rovnako rozbité okná na budovách," vymenovala Pavliková.

V Kysuckom Novom Meste rušeň narazil do kopy kameňov poukladaných na koľaji. "Ide o vrcholne nezodpovedné konanie, ktoré ohrozuje životy cestujúcich, riskuje sa ním vážne poškodenie železničnej infraštruktúry a má značný vplyv na plynulosť a bezpečnosť železničnej dopravy," upozornila hovorkyňa.

Na železničných tratiach spoločnosť zaznamenala desať prípadov zrážky vlaku s lesnou zverou, väčšinou so srnami, ale aj s diviakom. "V ďalšom prípade bolo rozbité čelné sklo na rušni po zrážke s vtákom," dodala hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu