Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hitler sa inšpiroval vyhladením Indiánov v USA: Neuveríte, kto za to môže!

Genocída v Nemecku a USA Zobraziť galériu (6)
Genocída v Nemecku a USA (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Adolf Hitler nebol prvý ani jediný tyran, ktorý vyvražďoval príslušníkov nejakého národa. Inšpiroval sa krutosťou, ktorá bola páchaná na pôvodných obyvateľoch amerického kontinentu. Hovoríme o etnických čistkách kmeňa Navajov.

História sa naozaj opakuje. Bohužiaľ v tomto prípade by sa nemala. Pri holokauste vykonanom nacistickým Nemeckom zahynulo približne 15 miliónov ľudí, z toho 6 miliónov Židov. Hitler bol známy svojím odporom voči tomuto národu pochádzajúcemu z Izraela a taktiež voči slovanským národom, Rómom, homosexuálom či telesne, resp. duševne postihnutým ľuďom.

Hitler však ani zďaleka nebol prvým katanom, kto vykonával genocídne aktivity. Ešte v devätnástom storočí podobné zverstvá prichádzali aj zo strany vtedajšej americkej vlády. V rokoch 1863 až 1868  sa pokúsila deportovať a vyvraždiť indiánsky kmeň Navajov, ktorí žijú na území štátov Arizona, Utah a Nové Mexiko.

Hitler sa inšpiroval vyhladením
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: buffalopost.net)

Štátni predstavitelia ich nútili šľapať do vzdialenej rezervácie Bosque Redondo, kde ich uväznili. V dôsledku krutého zaobchádzania prišlo o život zhruba 9500 Navajov, z ktorých mnohí zomreli ešte počas cesty do internačného tábora. A keď aj mali to "šťastie", že cestu prežili, v tábore ich nečakalo nič dobré. Žili vraj v dierach vykopaných v zemi, neustále na nich dohliadala ozbrojená stráž a dostávali veľmi obmedzený prídel potravy.

Hitler sa inšpiroval vyhladením
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: buffalopost.net)

Hitler sa inšpiroval vyhladením
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: buffalopost.net)

O niekoľko desaťročí neskôr svet pocítil, čo znamená hrôza menom Hitler. Jeho nacistickí spolupracovníci študovali plány tábora Bosque Redondo a v podobnom duchu dali vybudovať koncentračné tábory pre Židov. Hitler obdivoval americkú dôslednosť týkajúcu sa systematického vyhladzovania tamojšieho domorodého obyvateľstva. Taktiež na neho zapôsobili tábory postavené pre väzňov zajatých v búrskych vojnách (dve vojny, ktoré sa odohrali medzi juhoafrickými republikami búrskych osadníkov - Transvaal a slobodný štát Oranžsko a Britským impériom) a Indiánov na divokom západe.

Do akej miery si Hitler vzal príklad z amerického ničenia indiánskych národov je ťažké povedať, istá paralela tu ale rozhodne je. Portál jewishjournal.com uvádza, že miloval romány nemeckého spisovateľa Karla Maya a jeho príbehy o hrdinovi menom Old Shatterhand. Vraj sa mu páčilo, že biely muž vždy dokázal zvíťaziť nad Indiánmi. V čase, keď Nemecko napadlo Sovietsky zväz, dokonca Führer nazýval Sovietov Redskins (Červenokožci) a nakázal svojim dôstojníkom nosiť pri sebe aspoň jednu Mayovu knihu.

Ďalšou podobnosťou sú pochody smrti, kedy nacisti podľa vzoru amerického útlaku na Navajov nútili stovky tisíc väzňov z koncentrančných a zajateckých táborov pochodovať stovky kilometrov cez celú krajinu. Spomeňme napríklad smutný moment zo dňa 11.5.1945, kedy jednotky SS prešli bez povšimnutia okolo tiel tridsiatich židovských žien, ktoré umreli od hladu počas pochodu cez Československo.

Hitler sa inšpiroval vyhladením
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: iwm.org.uk)

Hitler sa inšpiroval vyhladením
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: iwm.org.uk)

Niektorí historici tvrdia, že indiánsky a židovský holokaust sa nedá porovnávať. To, že obe udalosti patria k najtemnejším častiam našej histórie, sa však poprieť nedá. Včera, 30. januára, uplynulo 81 rokov odvtedy, čo sa stal Hitler nemeckým ríšskym kancelárom. Pri moci sa mu podarilo udržať dvanásť rokov, na konci ktorých boli desiatky miliónov zmarených ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu