Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Opäť vyšla správa o stave životného prostredia: Koľko odpadu sme vyprodukovali?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia a jeho rezortná organizácia Slovenská agentúra životného prostredia po roku opäť zhodnotili kvalitu životného prostredia na Slovensku a trendy jej vývoja. V poradí 20. Správa o stave životného prostredia v SR v roku 2012 je k dispozícii aj pre verejnosť v elektronickej podobe na internetovej stránke www.enviroportal.sk a na stránke ministerstva životného prostredia.

Ako napríklad vyplýva zo správy, rok 2012, podobne ako predchádzajúci rok, bol na dlhodobé intenzívne zrážky chudobný, následkom čoho poklesli hladiny podzemných vôd. Tento jav je spojený s poklesom výdatnosti odvodňovacích vrtov a znížením pohybovej aktivity svahových deformácií, čo bol pozitívny trend. V roku 2012 bolo na území Slovenska pozorovaných šesť zemetrasení.

V roku 2012 vzniklo na Slovensku takmer 8,7 milióna ton odpadov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje zhruba pokles o 20 percent. Výrazný podiel na tom predstavuje kategória ostatných odpadov. Dlhodobo však pretrváva negatívny vysoký podiel skládkovania odpadov na ich celkovom zneškodňovaní – takmer 81 percent odpadov mimo komunálnych a 74 percent komunálnych. Ministerstvo v súčasnosti pracuje na úplne novom zákone o odpadoch, ktorého ambíciou je situáciu zmeniť.

Podľa správy dosahuje kvalita pitnej vody na Slovensku dlhodobo vysokú úroveň. Počet obyvateľov zásobovaných vodou z verejných vodovodov v roku 2012 dosiahol 87 percent. Značné rezervy však sú v napojení obyvateľstva na verejné kanalizácie, v roku 2012 dosiahla úroveň napojenia 62,4 percenta. Najhoršie sú na tom Košický, Nitriansky, Banskobystrický a Žilinský kraj. Informoval Odbor komunikácie MŽP SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu