Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Práce pri budovaní parkoviska pred UNB firma neohlásila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stavebný úrad v bratislavskej Petržalke miestnou obhliadkou zistil, že spoločnosť ZIPP-S robila pokládku elektrických káblov pri príprave parkovacích miest pred nemocnicou v Petržalke bez ohlásenia.

Tieto práce si pritom ohlásenie vyžadovali. V nasledujúcom období sa tak uskutoční štátny stavebný dohľad, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia stavebníka, nemocnice a hlavného mesta ako vlastníka pozemku.

Ako informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová, štátny stavebný dohľad na základe vyjadrení prítomných, stavu a predloženej dokumentácie určí ďalší postup.

Podľa vyjadrenia petržalskej hovorkyne zákon hovorí, že ak stavbu robia bez potrebného ohlásenia, nie je možné dodatočné ohlásenie, ale musí nasledovať dodatočné stavebné konanie. "Zákon umožňuje udeliť stavebníkovi v takomto prípade aj pokutu. Teraz je na stavebníkovi, čo urobí. V každom prípade by rampu užívať v tejto chvíli nemal," uviedla Platznerová.

Riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy povedal, že mesto komunikuje so signatármi výzvy proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami v Ružinove a Petržalke. "Požiadali nás, aby sme preverili, či bolo všetko v súlade so zákonom," povedal Andrassy, podľa ktorého sú pozemky pod parkoviskom pred nemocnicou v Petržalke vo vlastníctve mesta a pred nemocnicou v Ružinove vo vlastníctve fakultnej nemocnice.

"Vlastníctvo pozemkov však nie je rozhodujúce v tom, či je, alebo nie je možné na parkoviskách a prístupových cestách umiestniť dopravné značenie a dopravné zariadenie, v tomto prípade teda rampy či terminály," povedal Andrassy.

Riaditeľ kancelárie primátora zároveň dodal, že v prípade petržalskej nemocnice by však mesto ako vlastník pozemkov muselo vyjadriť svoj súhlas, či už s nájomnou zmluvou alebo vecným bremenom. Na záver Andrassy povedal, že mesto požiadalo prevádzkovateľa, nech zváži možnosť voľného parkovania pre pacientov minimálne v prvých dvoch či troch hodinách.

"Mesto nemôže zasiahnuť do zmluvných vzťahov, môže konať v oblasti vlastníckych vzťahov a stavebného zákona. Rozhodujúca právomoc je však na príslušných stavebných úradoch mestských častí Petržalka a Ružinov," povedal Andrassy.

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplýva Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) zo zmluvy z 22. decembra 2011. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952 000 eur. Lekárske odborové združenie (LOZ) však tvrdí, že spoplatnenie parkovania pred nemocnicami je nemorálne.

Rozhodlo sa preto poslať otvorený list ministerke zdravotníctva, v ktorom ju vyzývajú, aby zabezpečila všetky prostriedky na riešenie situácie. "Cítime, že ide o bezprácny zisk do vrecka súkromnej spoločnosti, pričom sa úplne ignoruje ľudský rozmer. Cesta do nemocnice nie je luxusom, ktorý treba zdaniť, ale je nevyhnutnosťou a elementárnou potrebou. Parkovacie miesta sú súčasťou zabezpečovania zdravotnej starostlivosti občanom v nemocniciach. Vyberanie poplatkov od pacientov za parkovanie a vyberanie poplatkov tiež od lekárov a ostatných zdravotníkov je hyenistický výber mýta za nevyhnutný vstup do nemocnice," uviedlo LOZ v otvorenom liste pre ministerku zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu