Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pred nemocnicami v Bratislave už spoplatnili parkovanie

Pred nemocnicami v Bratislave už spoplatnili parkovanie
Pred nemocnicami v Bratislave už spoplatnili parkovanie (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parkovanie pred nemocnicami v bratislavskom Ružinove a Petržalke už spoplatnili. Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava UNB Petra Stano Maťašovská, na neprenajatých plochách pred oboma nemocnicami je k dispozícii vyše 200 neplatených parkovacích miest.

Verejnosť môže bezplatne parkovať v blízkosti Nemocnice Ružinov na 70 neplatených miestach na pozemku nemocnice pred štadiónom a na 20 miestach pred poliklinikou Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Pre invalidov, ktorí potrebujú zaparkovať čo najbližšie k vchodu, nemocnica na vlastných pozemkoch vytvorila po dve miesta pred oboma nemocnicami.

Pre zamestnancov je vyčlenených po 70 neplatených miest pred každou z nemocníc. Hovorkyňa už v minulosti poznamenala, že prvých 15 minút bude parkovanie zadarmo a následne sa za hodinu bude platiť jedno euro.

Ako uviedla Maťašovská, aj keď zo zmluvy na to nie je nárok, vedenie UNB intenzívne rokuje s koncesionárom, aby mohli na prenajatých parkoviskách zadarmo parkovať darcovia krvi, hendikepovaní a počas noci zamestnanci, prioritne sestry. "Zároveň UNB rokuje o ďalších možnostiach skvalitnenia parkovania a prístupu aj mimo zazmluvnených plôch," informovala Maťašovská, podľa ktorej súčasné vedenie UNB urobilo od nástupu do funkcie v apríli 2012 všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy.

"Dovedna 47 úkonov. Zmluva je platná, vyplýva zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry. UNB, pacienti a zamestnanci sa stali v roku 2013 rukojemníkom zmluvy z minulosti," informovala Maťašovská a dodala, že ak by UNB zmluvu bez relevantného právneho dôvodu vypovedala alebo ju neplnila, hrozí povinnosť platiť ušlý zisk a náhradu škody minimálne milión eur.

Na záver Maťašovská dodala, že zmluvu pred dvoma rokmi podpísal predchádzajúci riaditeľ nemocnice Miroslav Bucha s vedomím vtedajšieho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH).

"UNB disponuje všetkými listinnými dôkazmi, že za realizáciu a podpis zmluvy zodpovedajú," uviedla Maťašovská. Podľa Uhliarika minister rieši zmluvy na ministerstve, napríklad pri udeľovaní licencií na leteckú záchranku. Ako dodal, minister nepodpisuje stovky zmlúv v nemocniciach na celom Slovensku, to je zodpovednosť manažmentov nemocníc.

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplýva Univerzitnej nemocnici Bratislava zo zmluvy z 22. decembra 2011. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952 000 eur.

Lekárske odborové združenie (LOZ) však tvrdí, že spoplatnenie parkovania pred nemocnicami je nemorálne. Rozhodlo sa preto poslať otvorený list ministerke zdravotníctva, v ktorom ju vyzývajú, aby zabezpečila všetky prostriedky na riešenie situácie.

"Cítime, že ide o bezprácny zisk do vrecka súkromnej spoločnosti, pričom sa úplne ignoruje ľudský rozmer. Cesta do nemocnice nie je luxusom, ktorý treba zdaniť, ale je nevyhnutnosťou a elementárnou potrebou. Parkovacie miesta sú súčasťou zabezpečovania zdravotnej starostlivosti občanom v nemocniciach. Vyberanie poplatkov od pacientov za parkovanie a vyberanie poplatkov tiež od lekárov a ostatných zdravotníkov je hyenistický výber mýta za nevyhnutný vstup do nemocnice," uviedlo LOZ v otvorenom liste pre ministerku zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu