Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Životný boj malej Moniky (4): Zrútil sa nám svet a nikto nevedel, čo bude ďalej

Bojovníčka Monika
Bojovníčka Monika (Zdroj: archív M. P.)

BRATISLAVA - Zo dňa na deň sa ich život obrátil o 180 stupňov, no nevzdávajú sa. Reč je o statočnej rodinke 4-ročnej Moniky, ktorej rok a pol po narodení diagnostikovali detskú mozgovú obrnu. Hoci nožičky ju stále neposlúchajú tak, ako by si predstavovala, v boji o pre ostatných samozrejmú vec odvážne pokračuje a rodičia badajú prvé výsledky. Aby však mohla ďalej napredovať, potrebuje aj pomoc druhých.

(Píše Monikina mamička)

Všetko sa to začalo pred necelými piatimi rokmi. Na svet prišla naša dcérka Monika, aj keď nečakane, pretože sa narodila v 32. týždni tehotenstva.

Pôrod bol dosť hektický, pretože sa mi začala odlučovať placenta od maternice a lekár mi oznámil, že musí urobiť cisársky rez, pretože je to stav, kedy sa bojuje o život matky a nie dieťaťa. Ale predsa na svet prišlo naše slniečko a vtedy aj jej prvý boj: boj o život. Keď sa narodila, nemala ešte vyvinuté pľúcka a na ďalší deň ju museli zaintubovať. Lekári nám vtedy nevedeli povedať, čo bude ďalej, iba to, že jej stav je teraz kritický. Chodili sme za ňou každý deň a každý deň sme si priali, aby bola v poriadku. Po pár dňoch ju odpojili od prístroja, lebo dýchať začala sama, začala sa zotavovať, pekne rásť a priberať a po mesiaci nás prepustili domov s tým, že má rozšírenú komoru na mozgu a budú ju aj naďalej sledovať na ambulancii pre predčasne narodené detičky.

Do nemocnice sme chodili pravidelne na kontroly, ale časom sme zistili, že sa jej neotvára pravá ručička, nehrá sa s hračkami. Vtedy nás poslala naša obvodná pani doktorka do rehabilitačného centra v Karlovej vsi a tam sa začal jej ďalší boj. A zároveň to bol náš spoločný boj, pretože sme museli začat cvičiť vojtovou metódou, pri ktorej veľmi plakala ona aj ja. Tie začiatky boli naozaj ťažké, ale bojovať sa oplatilo, pretože Monika začala otvárať ručičku, prehadzovať si hračky z ľavej rúčky do pravej a ďalej napredovala, aj keď pomalšie, ale predsa.

Na kontroly sme chodili pravidelne , ale k ručičke sa pridala pravá nožička a časom aj ľavá ostávala tuhšia. V roku a pol sme už neboli motoricky pozadu, ale dostali sme diagnózu DMO spastická triparéza. Vtedy sa mi na okamih zrútil svet, pretože sme makali, cvičili tri krát za deň a nikto nám nevedel povedať čo bude ďalej. Vzdať sme to nemohli, preto sme cvičili ďalej, začali sme hľadat aj iné spôsoby rehabilitácie a to sa nám určite vyplatilo. Navštívili sme súkromné rehabilitačné centrum v Piešťanoch, ktoré poisťovňa neprepláca a všetko sme si museli hradiť sami, chodili sme plávať a tiež jazdiť na koníkoch.

V dvoch rokoch začala Monika štvornožkovať a my sme sa tešili, že už to bude stále lepšie a lepšie. Dnes má naše zlatíčko skoro päť rokov, štvornožkuje, ale stále nechodí, pretože ako ona povie: „Tie nožičky stále nechcú poslúchať.“ Rehabilitujeme každý deň, chodíme na koníky, ale chceli by sme vyskúšať aj nové možnosti rehabilitácií, ktoré sú finančne veľmi náročné a naše poisťovne ich nepreplácajú, aj keď sú naozaj účinné.

Moniku čaká aj operácia, ktorá by jej nožičky uvoľnila, ale po tomto zákroku je nutné intenzívne rehabilitovanie, ktoré si bohužiaľ už nemožeme dovoliť, ale všetci si želáme, aby si aj naše slniečko mohlo povedať: „Aha maminka, tatinko tie nožičky poslúchajú a ja môžem chodiť ako ostatné detičky.“

Všetky potrebné údaje na pomoc malej Monike nájdete na jej vlastnej webovej stránke, kde si môžete overiť aj to, ako boli vaše dobrovoľné príspevky použité.

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu