Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragédia na D1 nemá u nás obdoby: Po Rasťovi (†39) ostal synček, Tibor bojuje o život!

Šiestich robotníkov po výbuchu v tuneli zavalilo Zobraziť galériu (18)
Šiestich robotníkov po výbuchu v tuneli zavalilo (Zdroj: SITA)

LEVOČA - Jeden mŕtvy a ďalší v kritickom stave. To je hrozivá bilancia včerajšieho nešťastia v rozostavanom tuneli na D1 pri Levoči, ktorého trosky pochovali strelmajstra Rastislava (†39), vážne zranili jeho kolegu Tibora (38) a doráňali aj ďalších troch chlapov. Po Rasťovi ostala smútiaca manželka a malý synček, ktorí sa uzavreli pred svetom a hľadajú útechu u príbuzných. Obrovské nešťastie, aké sa na Slovensku ešte nestalo, vyšetruje polícia v spolupráci s banským úradom a k jeho možným príčinám sa vyjadril autorizovaný stavebný inžinier Ľuboš Rojko.

Rastislav mŕtvy, Tibor v kritickom stave

Za strelmajstrom Rastislavom, ktorý v pondelok zahynul v rozostavanom tuneli Šibenik, smúti mladá vdova i malý synček. Tragédiu znášajú veľmi zle a včera sme pozostalých na domácej adrese hľadali márne. Pravdepodobne hľadajú útechu u svojich najbližších. Zo skonu mladého muža boli šokovaní i susedia. „Veľmi sme ich nepoznali, bývajú tu len krátko, ale boli to milí mladí ľudia. Rastislav bol sympatický a pracovitý muž,“ zhodujú sa.

Rasťa sa po vytiahnutí z tunela snažili oživiť, no márne.
Zobraziť galériu (18)
Rasťa sa po vytiahnutí z tunela snažili oživiť, no márne.  (Zdroj: SITA)

Po neplánovanom výbuchu na stavbe je stále vo vážnom stave aj ďalší z robotníkov Tibor, ktorého včera operovali v košickej univerzitnej nemocnici L. Pasteura. Utrpel totiž ťažké zranenie mozgu a hlavy. Ešte včera ráno ho vrtulníkom previezli zo spišskonovoveskej nemocnice do Košíc. „Je v umelom spánku a napojený na umelú pľúcnu ventiláciu bude aj dnes. Jeho stav je stále veľmi vážny. Zatiaľ ho nemožno označiť ako stabilizovaný,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. Podľa našich informácií sa pacient bude musieť podrobiť ďalšej náročnej neurochirurgickej operácií.

Podľa spoločnosti, ktorá realizuje výstavbu tunela, nastala explózia počas raziacich prác v južnej tunelovej rúre, kedy došlo k neočakávanému výbuchu.  Ako doplnil minister vnútra Robert Kaliňák "po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa robil druhý odstrel". Ani ten však nebol úspešný a niektoré z náloží zostali. Strelmajster Rastislav sa ich údajne vybral skontrolovať a práve v tom momente malo dôjsť k explózii.

Zlyhal ľudský faktor?

O tom, prečo nálože vybuchli oneskorene, sa zatiaľ vedú len špekulácie. Presná príčina bude známa až po ukončení vyšetrovania vedeného banským úradom v spolupráci s políciou. Odborník na tunely, autorizovaný stavebný inžinier Ľuboš Rojko sa však vyjadril k niekoľkým možným chybám, ktoré mohli explózii predchádzať.

Podľa Rojka mohlo ísť o chybnú rozbušku či zlé prepojenie medzi náložami, no nevylúčil ani ľudský faktor. "Je to veľmi zriedkavá vec, na Slovensku sa niečo takéto ešte nikdy nestalo,“ uviedol v rozhovore pre denník. Prikláňa sa však skôr k verzii, že zlyhal materiál, pretože pracovníci, ktorí tunel razia, tak robili trikrát denne a vždy podľa rovnakej schémy. "Musela sa stať nejaká jednorazová záležitosť," dodal.

K nešťastiu došlo v tomto rozostavanom tuneli.
Zobraziť galériu (18)
K nešťastiu došlo v tomto rozostavanom tuneli.  (Zdroj: SITA)

Technológia, aká bola aplikovaná pri razení tunela Šibenik, sa podľa Rojka používa úplne bežne u nás aj v okolitých krajinách a iná v tomto prípade ani nepripadala do úvahy. "Na takéto krátke tunely sa iná metóda razenia ako trhavinou nepoužíva. Stroj na razenie sa do takéhoto tunela pomaly ani nezmestil," vysvetlil. Postup je taký, že do horniny navŕtajú otvory, ktoré sa naplnia trhavinou, čím sa časť horniny rozlomí a vypadne. V tomto prípade však nevybuchla celá trhavina, ale iba časť náloží, čo je podľa Rojka raritou.

Tragédia, aká nemá na Slovensku obdoby

Tragédia sa odohrala v rozostavanom tuneli Šibenik na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov okolo pol piatej ráno. K nekontrolovanému výbuchu došlo počas odstrelových prác v tunelovej rúre. Explóziu neprežil strelmajster Rastislav, ktorý riadil trhacie práce. Pri nešťastí ďalší piati robotníci utrpeli zranenia, z toho jeden ťažké. Ľahšie zranených stavebných robotníkov previezli do nemocníc v Levoči a v Poprade s poraneniami hlavy a dolných končatín. Jedného z nich popoludní prepustili do domáceho ošetrenia.

Tunel Šibenik je diaľničný tunel na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov. Plánovaná dĺžka je 540 metrov. Výstavba sa začala v júni 2012 a dokončiť by ho mali v júli 2015.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu