Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zodpovednosť za tragédiu na D1: Inšpektori poznajú dôvod smrti strelmajstra Rasťa (†39)!

Strelmajster Rasťo zahynul pod troskami tunela Šibenik Zobraziť galériu (2)
Strelmajster Rasťo zahynul pod troskami tunela Šibenik (Zdroj: SITA, mik)

BRATISLAVA - Zdrvení rodičia mali pravdu! Podarilo sa nám získať výsledky inšpekcie práce zameranej na okolnosti smrti strelmajstra Rastislava Mihálika (†39), ktorý v polovici augusta zahynul pri neplánovanom výbuchu rozostavaného tunela Šibenik na diaľnici D1. Po starostlivom otcovi ostala smútiaca manželka, postihnutý synček a zdrvení rodičia, ktorí už od začiatku tvrdili, že ich syn neprišiel o život vlastnou vinou. Inšpektori práce teraz ich slová len potvrdili.

Podľa Inšpektorátu práce, ktorý tragédiu na D1 vyšetruje spolu s Hlavným banským úradom, Rasťov zamestnávateľ zjavne porušil Zákonník práce, a to hneď v niekoľkých bodoch. "Zamestnávateľ neuviedol v pracovnej zmluve zamestnanca stručnú charakteristiku práce, na ktorú bol zamestnanec prijatý," informovala Topky Slavěna Vorobelová, riaditeľka kancelárie GR a kontroly.  

Okrem toho sa potvrdili aj slová Rasťových rodičov, ktorí od začiatku tvrdili, že ich syn pracoval za neľudských podmienok. „Sedem dní robil jeden turnus a potom namiesto týždňového voľna išiel zas do roboty, robil od rána do večera. Ako sa toto stalo, bol 24 hodín v robote bez oddychu a spánku,“ vyhlásila jeho mama. Ako dodala, Rasťo mal veľa práce vždy, no posledné dni pred smrťou to vraj začalo byť neúnosné.

 Výsledky inšpekcie rodičov v ich domnienkach len utvrdili. Podľa nich totiž zamestnávateľ Rasťovi nerozvrhol pracovný čas tak, aby mal raz za týždeň dva dni po sebe nepretržité voľno. "Pracoval v období od 08. 07. 2013  do 16. 07. 2013 a od 23. 07. 2013 do 31. 07. 2013 nepretržite - každý deň," uviedla Vorobelová. V auguste navyše neviedol ani evidenciu pracovného času strelmajstra tak, aby bol jasný začiatok a koniec obdobia, v ktorom vykonával prácu. V neposlednom rade tiež nepriradil pracovnému miestu Rasťa takú náročnosť, akú v skutočnosti nieslo.

Tragédia, aká nemá na Slovensku obdoby

Tragédia sa odohrala v rozostavanom tuneli Šibenik na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov okolo pol piatej ráno. K nekontrolovanému výbuchu došlo počas odstrelových prác v tunelovej rúre. Explóziu neprežil strelmajster Rastislav, ktorý riadil trhacie práce. Pri nešťastí ďalší piati robotníci utrpeli zranenia, z toho jeden ťažké. Ľahšie zranených stavebných robotníkov previezli do nemocníc v Levoči a v Poprade s poraneniami hlavy a dolných končatín. Jedného z nich popoludní prepustili do domáceho ošetrenia.

Zodpovednosť za tragédiu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: HaZZ)

Tunel Šibenik je diaľničný tunel na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov. Plánovaná dĺžka je 540 metrov. Výstavba sa začala v júni 2012 a dokončiť by ho mali v júli 2015.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu