Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrušovský: Gašparovič a Smer zobrali ústavnosť do svojich rúk

Pavol Hrušovský Zobraziť galériu (2)
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a strana Smer-SD zobrali pri voľbe a vymenovaní generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára ústavnosť do svojich rúk. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

"Je mi ľúto, že sa politická kariéra prezidenta SR Ivana Gašparoviča dnes obohatila o nový rozmer, už druhý. Prvý bol František Gaulieder a druhým je vymenovanie generálneho prokurátora, ktoré podľa môjho názoru nezodpovedá rešpektovaniu štandardov zastupiteľskej demokracie, na ktorej je založený politický systém na Slovensku," vyhlásil Hrušovský. Zároveň ale dodal, že novovymenovaného generálneho prokurátora v jeho funkcii akceptuje.
      
KDH podľa neho nebude podnikať právne kroky, ktoré by nového generálneho prokurátora v jeho funkcii spochybnili, bude však čakať na rozhodnutie Ústavného súdu v prípade sťažností Jozefa Čentéša, ktorého za kandidáta na funkciu generálneho prokurátora zvolila bývalá koalícia pod vedením Ivety Radičovej.
      
"Po vyše dvoch rokoch traumatizujúcich celé Slovensko má dnes Slovensko vymenovaného generálneho prokurátora," povedal Hrušovský s tým, že klub KDH považuje spôsob voľby a vymenovania nového generálneho prokurátora za "nenáležitý". Pripomenul, že Ivan Gašparovič poslal Národnej rade SR list, ktorým oznámil, že Jozefa Čentéša nikdy do funkcie generálneho prokurátora nevymenuje, počas vianočných sviatkov a Jaromíra Čižnára vymenoval počas letných prázdnin, keď ľudia menej sledujú politické dianie.
      
"Potvrdzuje sa to, čo sme od začiatku tušili a čo pán premiér ohlásil ešte pred parlamentnými voľbami, že ak strana Smer-SD voľby vyhrá, zvolí nového kandidáta na post generálneho prokurátora," dodal Hrušovský. "Je to len potvrdenie dohody, ktorá medzi prezidentom SR a stranou Smer-SD existovala," vyhlásil Hrušovský. Dodal, že sľuby o tom, že Smer-SD počká s voľbou nového kandidáta na post generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu, sa nenaplnili.
      
Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora. Urobil tak mesiac po tom, ako bol Čižnár zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora v NR SR.
     
"Zvážil som všetky aspekty, právne aj ostatné, ktoré by mohli namietať vaše vymenovanie. Zistil som, že niet takého dôvodu, preto som takto rozhodol," povedal Čižnárovi po vymenovaní prezident. Vyzval ho, aby využíval svoje postavenie v tom, aby sa slovenská prokuratúra postavila na "oveľa pevnejšie nohy", a aby zmeny na prokuratúre robil s rozvahou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu