Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrušovský: Zápas opozície s väčšinou je niekedy neľudský

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Politický zápas opozície s väčšinou je podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského veľmi náročný, niekedy až neľudský, lebo vládna väčšina prestáva rešpektovať princípy zastupiteľskej demokracie.

Ako povedal v rozhovore, opozícia zatiaľ zvláda politickú súťaž s väčšinou v parlamente dostatočne schopne, ale väčšina má obrovskú výhodu, že sa nemusí radiť, alebo nemusí prijímať nejaké riešenia aj s inými politickými stranami. O to ťažšia je pozícia opozície. Zároveň pripomenul, že vládna väčšina do Najvyššieho kontrolného úradu odmietla zvoliť zástupcu opozície. Generálna prokuratúra je zas príbeh, ktorý vojde podľa Hrušovského do histórie. „Akoby zlyhávali mocenské štruktúry štátu, z čoho mám trošku obavu,“ konštatoval.

Podľa Hrušovského aj KDH a celá súčasná opozícia sa posledné roky príliš sústredili na ekonomické politiky. „Všetko sa začalo a končilo pri DPH, pri dôchodkovej reforme, pri daňovej reforme, odvodovej reforme a prestali sme sa venovať tým neekonomickým typom politík, medzi ktoré patrí aj zápas o charakter štátu, o istú kultúru, hodnotu toho národa, istý duch a tvár krajiny, akú ju chceme mať. A to je kategória politiky, cez ktorú ľudia necítia, že sa im zlepšuje sociálna situácia, že sa im otvárajú nové príležitosti pre zamestnanosť, preto akoby ich to nezaujímalo,“ povedal s tým, že ide o veľmi zlý prístup.

Ak totiž politici nedokážu aj tieto politiky považovať za rovnako dôležité a zodpovedne pri hľadaní riešení a rozhodnutí k nim pristupovať, ako pri zápase o rovnú daň, tak potom sme podľa Hrušovského svedkami toho, že sa ľudia nevzoprú, keď je inštitúcia najvyššej súdnej moci paralyzovaná v rozhodovacej činnosti, čo i len v jednom spore. „Potom sme svedkami, že sa ľudia nevzoprú, keď najvyšší zákonodarný orgán, do ktorého oni zvolili svojich poslancov, prijme uznesenie, ktoré odmietne hlava štátu rešpektovať, čo bolo vymenovanie generálneho prokurátora,“ zdôraznil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu