Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Upálenia pokračujú: Dvaja mnísi a jedna mladá žena sú poslednými obeťami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Dvaja tibetskí mnísi a jedna mladá žena sú poslednými obeťami protestov proti čínskej vláde a politike voči Tibetu. Všetci traja v uplynulých dňoch spáchali samovraždu samoupálením.

Dvaja mnísi vo veku 20 a 23 rokov sa upálili v stredu večer v budhistickom kláštore v okrese Dzöge v provincii S'-čchuan. Informovala o tom v Londýne sídliaca rozhlasová stanica Slobodný Tibet, ako aj z USA vysielajúca Slobodná Ázia.

Protestnú samovraždu samoupálením spáchala v utorok popoludní mladá Tibeťanka, ktorá sa podpálila v okrese Dzamthang v provincii S'-čchuan. Podľa známej tibetskej spisovateľky Özer, žijúcej v Pekingu, išlo o 23-ročnú pastierku.

"Všetci Tibeťania, ktorí sa uchyľujú k samoupáleniu, to robia preto, lebo majú pocit, že je to jediný spôsob, ako dosiahnuť, aby Čína a svet počúvali volanie ich krajiny po slobode," uviedla riaditeľka rozhlasovej stanice Slobodný Tibet Eleanor Byrne Rosengrenová.

Tibetská exilová vláda v Indii informovala o protestoch mníchov, ktorí obvinili vládu, že na krízu súvisiacu s prípadmi samoupaľovania reagovala zosilnením represívnych opatrení, napríklad masívnym nasadením bezpečnostných síl. Za posledné dva roky sa v Tibete alebo priľahlom regióne Číny osídlenej tibetským etnikom upálilo najmenej 118 Tibeťanov.

Po vlaňajšom náraste prípadov upaľovania mníchov i laikov, ako aj v dôsledku ďalších protivládnych protestov, sprísnila vládnuca komunistická strana bezpečnostné opatrenia vo väčšine tibetských oblastí.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo svojej výročnej správe, vydanej minulý týždeň, konštatovalo, že stav dodržiavania ľudských práv v tibetských oblastiach Číny sa "minulý rok výrazne zhoršil".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu