Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V minúte sa im zrútil celý svet: Veronikina (6) strastiplná cesta za prvými krôčikmi

Veronika je veľká bojovníčka Zobraziť galériu (3)
Veronika je veľká bojovníčka (Zdroj: venikina.webnode.sk)

BRATISLAVA - Keď sa manželom z Trebišova narodilo vysnívané dievčatko Veronika (6), ani vo sne by ich nenapadlo, že ani nie rok na to, sa im zrúca svet ako domček z karát. Jedna návšteva u lekára a život sa im obrátil o 180 stupňov. Ich jedinej ratolesti diagnostikovali detskú mozgovú obrnu (DMO) - spastickú kvadruparézu, ktorá usmievavej fešande okrem iného komplikuje aj cestu k prvým krôčikom.

V februári 2007 sa rodičom Veroniky splnil sen. Vysnívané dievčatko prišlo na svet prirodzenou cestou bez akýchkoľvek komplikácií a nič nenasvedčovalo tomu, že už o pár mesiacov bude odkázané len na pomoc druhých. "V desiatom mesiaci lekári zistili, že trpí diagnózou DMO, celý svet sa nám vtedy zrútil," spomínajú na osudné chvíle Veronikiny rodičia.

V minúte sa im
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: venikina.webnode.sk)

Zákerné ochorenie dievčatku postihlo rúčky a nôžky, ktoré k životu tak veľmi potrebuje. Milujúci rodičia sa však nezľakli a rozhodli sa bojovať. "Nemohli sme ostať stáť, museli sme ísť dopredu a každý deň bojovať o to, aby sa Veronika raz postavila na nohy," vravia odhodlane. Aj keď cesta za vysnívanými prvými krôčikmi je plná strasti a bolesti, ktorá trápi nielen veselé dievčatko, ale aj rodičov, sú pripravení urobiť všetko pre to, aby ich dcérka mohla viesť rovnako plnohodnotný život ako jej rovesníci.

Po oznámení diagnózy sa pre Veroniku začal nekončiaci kolotoč vyšetrení, cvičení a rehabilitácii, ktoré absolvovala doma aj v zahraničí. Momentálne je odkázaná na invalidný vozík, no stále existuje šanca, že sa raz postaví na nohy. Mohla by jej k tomu dopomôcť aj špeciálna operácia metódou Ulzibat, ktorej cieľom je zmiernenie bolestí, ale najmä zlepšenie pohybových funkcií.

V minúte sa im
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: venikina.webnode.sk)

Operácia je však finančne veľmi náročná. "Preto sa touto cestou chceme obrátiť na všetkých známych aj neznámych ochotných ľudí, ktorí nám môžu pomôcť. Vyzbieranú finančnú čiastku chceme použiť na operáciu Veronikiných nožičiek," prihovárajú sa Veronikiny rodičia. Ak môžete, pomôžte usmievavej slečne v ceste za jej nesplneným snom a ona vám ukáže, že sa na nohy postaviť dokáže.

Ak ste sa rozhodli Veronike pomôcť, svoju finančnú pomoc zašlite na bankový účet rodičov s číslom: 2152936659/0200. Za každý cent vám zo srdca vopred ďakujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu