Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

TOP 10 prvoaprílových žartov: Týmto pobalamutili svet!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Mnohí ľudia si myslia, že v dnešnom svete sa nedá veriť ničomu, ale na prvého apríla by si mali dávať ešte väčší pozor. Aj známe pravdy, ktorým sme verili roky, totiž v tento deň môžu nečakane prestať platiť. A je zaujímavé, že hoci sú postavené na hlavu, nájdu sa takí, ktorí sa týmito vymyslenými správami nechajú zmiasť. My vám teraz ponúkame top 10 hoaxov, ktoré zostavil portál oddee.com.

1. Zmena hodnoty Pí

Bulletin vedeckej skupiny New Mexicans for Science and Reason priniesol v apríli 1998 článok, ktorý hlásal, že štátni zástupcovia v Alabame zmenili hodnotu matematickej konštanty Pí z 3,14159 na "biblickú hodnotu" 3.0. Čoskoro sa táto správa dostala na internet a rýchlo sa rozšírila po celom svete prostredníctvom e-mailov. Zákonodarcovia Alabamy zrazu začali dostávať stovky telefonátov od ľudí, ktorí protestovali proti takýmto právnym úpravám. Pôvodný článok, ktorý bol zamýšľaný ako paródia na legislatívne pokusy o obmedzenie výučby evolúcie, napísal fyzik Mark Boslough.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oddee.com)

2. Odkúpenie symbolu americkej nezávislosti

V roku 1996 spoločnosť Taco Bell zverejnila v novinách The New York Times celostránkový inzerát, v ktorom oznámila, že kúpila Liberty Bell (symbol americkej nezávislosti), aby "znížila dlh krajiny" a premenovala ho na "Taco Liberty Bell". Stovky rozhorčených občanov volali do Národného historického parku vo Philadelphii, kde je umiestnený, aby vyjadrili svoj ​​hnev. Ich nervy sa upokojili až po tom, keď Taco Bell o niekoľko hodín neskôr uviedla, že išlo o žart.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oddee.com)

3. Pád veže v Pise

V roku 1960 holandská televízia vyhlásila, že šikmá veža v talianskej Pise sa zrútila. Stanicu zaplavili stovky šokovaných telefonátov.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

4. Noviny už len na Twitteri

Dňa 1. apríla 2009 britské noviny The Guardian a alternatívny týždenník Mountain Xpress v Asheville, NC, oznámili, že svoje správy budú zverejňovať už iba cez Twitter. Podľa denníka by mali mať rozsah maximálne 140 znakov.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oddee.com)

5. Digitálny Big Ben

V roku 1980 rozhlasová stanica BBC informovala, že londýnske hodiny Big Ben v snahe udržať krok s dobou prejdú do digitálnej podoby. Oznámenie vyvolalo obrovskú odozvu od šokovaných poslucháčov, ktorých navrhovaná zmena rozhnevala. Japonská BBC napokon zasadila všetkému korunu, keď uviedla, že hodinové ručičky budú predané prvým štyrom poslucháčom, ktorí ju kontaktujú. Medzi prvýmí na túto výzvu zareagoval istý japonský námorník, ktorý sa práve nachádzal uprostred Atlantiku.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)

6. Burger pre ľavákov

V roku 1998 Burger King zverejnil celostránkový inzerát v USA Today, kde oznámil zavedenie nového produktu do ich jedálnička, ktorým mal byť "Left-Handed Whopper" osobitne navrhnutý pre 32 miliónov amerických ľavákov. Podľa inzerátu obsahoval rovnaké zložky ako pôvodný Whopper, ale všetky boli otočené o 180 stupňov doľava. Nasledujúci deň Burger King uviedol, že hoci išlo o žart, tisíce zákazníkov si v ich pobočkách žiadali nový sendvič. Súčasne, podľa tlačovej správy, si mnoho iných pýtalo pôvodnú verziu pre pravákov.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oddee.com)

7. Lietajúce tučniaky

V roku 2008 BBC spolu s denníkom Telegraph oznámili, že kameramani, ktorí natáčali v blízkosti Antarktídy zábery pre dokumentárny seriál Zázraky evolúcie, zachytili tučniaky pri lete. Dokonca ponúkli videoklip, ktorý sa stal jedným z najsledovanejších na internete. Terry Jones v ňom vysvetlil, že namiesto toho, aby sa tieto zvieratá spoločne chúlili kvôli prežitiu, vzlietnu a preletia tisíce míľ do dažďových pralesov Južnej Ameriky, kde "strávia zimu vyhrievaním sa na tropickom slnku". Nasledujúce video ukazovalo, ako BBC vytvorila špeciálny efekt lietajúcich tučniakov.

8. Eiffelovka sa sťahuje do Disneylandu

V roku 1986 noviny The Parisien pobúrili tisíce Francúzov správou o podpísaní dohody, ktorá mala za cieľ rozobrať Eiffelovu vežu a presunúť ju do Disneylandu. Na mieste, kde dominanta Paríža stála, mali zhotoviť štadión pre olympijské hry v roku 1992 s 35-tisíc sedadlami.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)

9. Sarkozy chce byť vyšší

V roku 2008 si britské noviny The Sun zgustli na vtedajšom francúzskom prezidentovi Nicolasovi Sarkozym. Podľa nich chcel podstúpiť predlžovaciu liečbu v Ženeve, ktorá mu mala pridať až 13 cm výšky. Technika vraj bola vyvinutá izraelským akademickým profesorom Ura Schmuckom a otestovaná na morčatách. Spájali sa s ňou však mnohé riziká.

TOP 10 prvoaprílových žartov:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oddee.com)

10. Výbuch sopky

V roku 1980 bostonský kanál 7 News zakončil svoje správy oznámením o výbuchu sopky Great Blue Hill v Miltone, v štáte Massachusett. Popol vraj pršal na okolité domy a na záberoch bolo vidno, ako láva steká po svahu. Hlásateľ vysvetlil, že erupcia bola vyvolaná geologickou reťazovou reakciou po tom, čo nedávno vybuchla Mount St Helens vo Washingtone. Na audionahrávke odznel hlas prezidenta Cartera a guvernéra Massachusetts, ktorí označili situáciu za vážnu. Na konci príspevku držal reportér ceduľu s nápisom "aprílový žart." Aj napriek tomu miestne orgány zaplavili zúfalé telefonáty od obyvateľov Miltonu. Televízny kanál sa za spôsobenú paniku neskôr ospravedlnil. Výkonného producenta zodpovedného za žart prepustili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu