Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Protest proti čínskej politike voči Tibetu: Upálila sa matka štyroch detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Na protest proti čínskej politike voči Tibetu upálila sa v nedeľu 30-ročná matka štyroch detí, oznámilo dnes v USA sídliace Rádio Slobodná Ázia. Čínske médiá o najnovšom prípade samoupálenia neinformovali.

Žena sa upálila v nedeľu popoludní v blízkosti kláštora v okrese Žang-tchang v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny. Miestne zdroje informovali, že svojím činom chcela upriamiť pozornosť na násilnú čínsku politiku voči Tibetu a Tibeťanmi obývaným oblastiam.

Od roku 2009 spáchalo samovraždu samoupálením už viac ako 100 Tibeťanov, pričom väčšina prípadov sa odohrala v posledných dvoch rokoch, a to práve v oblasti, kde zomrela spomínaná 30-ročná žena - matka jedného chlapca a troch dievčat, ktoré ešte nedovŕšili 15 rokov.

Komunistické úrady vlani v súvislosti s nárastom prípadov protestného samoupaľovania sprísnili bezpečnostné opatrenia vo väčšine Tibeťanmi obývaných oblastí. Ľudia, ktorí sa odhodlajú na samovraždu upálením, žiadajú pekinskú vládu, aby Tibeťanom poskytla viac slobody v náboženskej, kultúrnej a politickej oblasti a povolila návrat duchovného vodcu dalajlámu z exilu v Indii do vlasti, približuje agentúra AP.

Pekinská vláda obviňuje dalajlámu, že podnecuje svojich stúpencov, aby sa samoupaľovali. Dalajláma však už viackrát vyhlásil, že je proti akémukoľvek násiliu. Samovraždy upálením sú podľa neho prejavom zúfalstva a frustrácie Tibeťanov z tvrdej politiky Pekingu v tibetských regiónoch, vrátane prísnych obmedzení týkajúcich sa náboženského života. Podobný názor má aj exilová vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu