Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záhada v prípade Cinkotu: Policajný prezident tvrdí, že herec nespolupracoval s políciou!

DUŠAN CINKOTA: Pre drogy ho odsúdili na osem rokov. Cinkota sa cíti políciou oklamaný a zneužitý. Zobraziť galériu (2)
DUŠAN CINKOTA: Pre drogy ho odsúdili na osem rokov. Cinkota sa cíti políciou oklamaný a zneužitý.

BRATISLAVA - Policajný prezident Tibor Gašpar podľa denníka SME potvrdil, že herec Dušan Cinkota nespolupracoval s políciou. Drogy podľa Gašpara kupoval za vlastné peniaze a bez vedomia policajtov. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného by však polícia niečo také popierala aj keby to bola pravda.

„Oslovil istého policajta, ale nešlo o oficiálne riadenú spoluprácu. V žiadnom prípade sa nevykonala kontrolovaná dodávka alebo predstieraný prevod, v ktorom by on vystupoval ako agent,“ povedal podľa denníka policajný prezident Tibor Gašpar. Podľa neho Cinkota klame ak tvrdí, že dvesto dávok pervitínu, s ktorými ho policajti prichytili, kupoval v spolupráci s mužmi zákona.

Gašpar dodal, že takýto obchod by musel osobne schváliť minister vnútra a Cinkota ako agent by drogy kupoval za peniaze polície, nie za vlastné. Podľa Gašpara policajti v bratislavskej Dúbravke sledovali skupinu "varičov" pervitínu a pri tom náhodou narazili aj na Cinkotu, ktorý si tam drogy kupoval. Potvrdil, že Cinkota políciu o istých veciach informoval. Podľa Gašpara by o prípadnej spolupráci Cinkotu s políciou museli existovať úradné záznamy. Stretávanie sa Cinkotu s policajtom podľa Gašpara nebolo riadenou spoluprácou.

Policajný prezident Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (2)
Policajný prezident Tibor Gašpar  (Zdroj: SITA)

Gašparovo vyjadrenie je však v rozpore s názorom bezpečnostného experta Milana Žitného.Zákon jasne stanovuje, že informátora v takomto prípade nemôže robiť civilná osoba, výnimkou je iba korupcia. Viem si živo predstaviť, že polícia to od neho žiadala, ale to v žiadnom spise nenájdete,“  povedal Topkám Žitný. Analytik dokonca zašiel až tak ďaleko, že spochybnil dôveryhodnosť polície v takýchto situáciách. „Ja som úplne zhrozený z toho rozhodnutia súdu. Osem rokov? Čo on je prípad Baki Sadiki, drogový barón? Preboha, on bol len obyčajný konzument,“ dodal Žitný s tým, že úroveň polície je žalostná, napríklad vyšetrovateľ ekonomickej trestnej činnosti nevie rozoznať, čo je s.r.o. a a.s. „Tak čo môže vyšetriť takýto človek?“

Ak by polícia Cinkotu ako agenta použila, alebo takýto manéver priznala, dostala by sa tak do rozporu so zákonom. Informácie, ktoré Cinkota policajtom poskytol sú utajovanou skutočnosťou. Je pritom zvláštne, že súd sa spoľahol iba na výpoveď policajta, ktorý sa s Cinkotom stretával a stopercentne uveril jeho verzií. Súd si pritom mohol vyžiadať informátorský spis, čo však neurobil. "Nebola vôľa otvoriť Pandorinu skrinku", komentoval počínanie súdu Cinkotov advokát Jaroslav Penc.Nevylúčil pri tom, že  zverejnenie informácií z informátorského spisu mohlo poškodiť viacerým známym ľuďom.

Odsúdený herec Dušan Cinkota sa do väzenia doposiaľ nedostavil, polícia po ňom vyhlásila pátranie. Podľa niektorých medializovaných informácií by sa mohol skýrvať na severnom Slovensku.


 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu