Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Madride protestovali tisícky policajtov: Chcú im znížiť platy a zrušiť odmeny

Policajný pochod smerovali k budove ministerstva vnútra
Policajný pochod smerovali k budove ministerstva vnútra (Zdroj: SITA)

MADRID - Asi 8000 španielskych policajtov protestovalo dnes v uliciach Madridu proti plánom na päťpercentné zníženie ich platov a proti zrušeniu vianočných odmien. Ako informovala agentúra DPA, okrem policajtov, ktorí slúžia v Madride, sa na protestnej akcii zúčastnili aj policajti a príslušníci národnej gardy z iných miest Španielska.

Demonštráciu do Madridu zvolal odborový zväz a podľa jeho odhadov sa na nej zúčastnilo asi 11.000 ľudí. Polícia, ktorá dohliadala na bezpečnosť, informovala o 8000 demonštrantoch. Policajti sa vydali na pochod ulicami Madridu z Námestia Rubena Daria a smerovali k budove ministerstva vnútra.

Cieľom akcie, ako uviedol odborársky predák José María Sánchez Fornet, je odkázať vláde, že "policajtovi, ktorý žije ďaleko od domova a mesačne zarába 1300 eur a z toho má uživiť celú rodinu, nemôže zobrať päť percent zo mzdy".

Upozornil ďalej, že políciu v Španielsku každý rok opustí 1500-2000 policajtov a o voľné miesta má záujem ročne v priemere 125 uchádzačov. Nové škrty vo financovaní polície podľa Sáncheza Forneta neohrozia len sociálne istoty policajtov, ale aj bezpečnosť občanov. Dodal, že policajti by sa boli radi zapojili do stredajšieho generálneho štrajku v Španielsku. "Keďže nemáme právo na štrajk, demonštrujeme," spresnil Sánchez Fornet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu