Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri demonštráciách v Tunisku sa zranilo najmenej 100 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TUNIS - Demonštranti v Tunisku sa počas protestu proti zlej životnej úrovni v krajine dostali dnes do stretu s políciou, pričom zranenia utrpelo najmenej 100 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje.

Tunisku sa po vlaňajšom zosadení dlhoročného autoritárskeho prezidenta Zína Bin Alího v ľudovom povstaní, ktorým sa odštartovala vlna protestov v arabských krajinách, nedarí naštartovať očakávané hospodárske reformy. Vláda vedená islamistami sa musí vyrovnávať s výrazným poklesom obchodnej výmeny s eurozónou, ktorá zápasí s vlastnými hospodárskymi problémami, ako aj s vnútornými rozpormi medzi sekulárne založenými politickými stranami a nábožnými moslimami vyznávajúcimi saláfistickú vetvu islamu.

K dnešným zrážkam demonštrantov s políciou došlo v meste Salíjána ležiacom na severnom okraji púšte Sahara, kde sa zhromaždili miestni obyvatelia s požiadavkou na odstúpenie predstaviteľov miestnej radnice. "Najmenej 100 ľudí utrpelo zranenia, niektorých s veľmi vážnymi zraneniami previezli do nemocníc mimo mesta," uviedol v telefonickom rozhovore s Reuters jeden z lekárov v miestnej nemocnici. Polícia podľa neho reagovala streľbou gumových projektilov a použitím slzotvorného plynu.

Štátna televízia informovala o najmenej 80 zranených, pričom uviedla, že nahnevaní občania blokovali prístup do mesta a zapaľovali pneumatiky. Miestny člen sekulárnej Republikánskej strany, ktorá vznikla po povstaní v apríli 2012 a je najväčšou opozičnou stranou v novoutvorenom Národnom zhromaždení, uviedol, že bezpečnostné zložky pod vedením ministerstva vnútra vyslali do nepokojného mesta tanky.

Dnešný protest sa stal najvážnejším incidentom v severoafrickej krajine po tom, ako demonštrujúci saláfisti zaútočili v septembri na americké veľvyslanectvo v Tunise na protest proti antiislamskému filmu vyprodukovanému v USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu