Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia zlikvidovala ďalšiu rómsku osadu, žilo tam približne 800 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SUCY-EN-BRIE - Francúzska polícia vo štvrtok vypratala ďalšiu rómsku osadu na okraji Paríža, ktorú obývali nelegálni imigranti. Terčom najnovšieho zákroku bol tábor na juhovýchodnom predmestí Sucy-en-Brie, v ktorom žilo približne 800 ľudí a podľa nemenovaného predstaviteľa miestnej radnice bol jedným najväčších vo Francúzsku.

Pozemok určený na výstavbu diaľnice Rómovia okupovali od októbra minulého roka. Spočiatku mal iba okolo 80 obyvateľov, postupne sa k nim však pridávali ľudia vysídlení z iných osád. Polícia konala na základe rozhodnutia súdu, ktorý prikázal priestor vypratať do soboty. Podobný zákrok sa vo štvrtok uskutočnil aj v centre mesta Lyon, odkiaľ v predvečer návštevy ministra vnútra Manuela Vallsa vyhnali asi 80 Rómov.

Odhaduje sa, že v nelegálnych osadách na celom území Francúzska momentálne žije okolo 15-tisíc Rómov pochádzajúcich prevažne z Rumunska alebo Bulharska. Minister Valls tento problém rieši rovnako ako jeho predchodca a okrem likvidácie rómskych obydlí naďalej ponúka letenky zdarma a iné finančné výhody pre Rómov, ktorí sa rozhodnú vrátiť do krajín pôvodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu