Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Galko: Všetko nasvedčuje, že Gorila nebude do volieb vyšetrená!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Všetko nasvedčuje, že kauza Gorila nebude za druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) vyšetrená, lebo nebola vyšetrená ani za tej prvej. V dnešnej rozprave k správe o aktuálnom stave vyšetrovania prípadu to vyhlásil opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS).

"Rokujeme o megaškandále a svinstve. Mnohí z nás po prečítaní spisu na internete ostali zarazení, obarení, znechutení či apatickí," podotkol Galko. Ako podporný argument pre tvrdenie, že kauza vyšetrená nebude, prečítal Galko z údajného spisu pasáže opisujúce stretnutia spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka s osobným tajomníkom predsedu Smeru-SD Roberta Fica Františkom Határom.

Galko je navyše presvedčený, že pasovať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) za bojovníka proti korupcii je výsmechom tých, ktorí odhaľovali špinavé biznisy či rušili nevýhodné zmluvy.

"Vyšetrovanie Gorily sa skončilo. Muž s kolou hovoril v rozhovore pre médiá o predchádzajúcom ministrovi vnútra a špecializovanom tíme, ktorý zložil, posmešne ako o 'pánovi, ktorý griluje' a jeho 'tíme snov'. Predseda vlády teda verejne zosmiešňoval tím, ktorý má vyriešiť najväčší korupčný škandál v novodobej histórii SR," zdôraznil Galko.

Anton Martvoň (Smer-SD) Galkovi odkázal, že jeho strana s kauzou Gorila nemá nič spoločné. "Ako sa cítia, pán Galko, všetci tí, ktorých ste dali nezákonne odpočúvať? Skúste nám s pánom Sulíkom vysvetliť, čo sa to dialo v tom rozhovore v kauze Sasanka," apeloval.

Kaliňák po prečítaní dvojstranovej správy o vyšetrovaní Gorily uistil, že vyšetrovací tím aktívne pracuje a jeho členovia potvrdili, že spolupráca so zložkami štátu je v poriadku. "Mnoho častí mozaiky sa už vyskladať podarilo, v mnohom prišli na nové skutočnosti, ktoré by ich mali oprávňovať postupovať konkrétnejšími smermi. Ide asi o najpočetnejší tím v histórii Policajného zboru. Som presvedčený, že sa tímu mozaiku, ktorú chceme všetci vidieť, podarí vyskladať," povedal.

Z predloženej správy je zrejmé, že vyšetrovatelia kauzy Gorila doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán. Zároveň vypočuli viac ako 50 svedkov, spracovali niekoľko desiatok žiadostí a vykonali potrebné zaisťovacie úkony.

Doposiaľ zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. Nakoľko vo veci je potrebné vykonať ďalšie množstvo úkonov, dozorujúci prokurátor požiadal o navýšenie príslušníkov špecializovaného tímu o ďalších členov. "Vzhľadom na obtiažnosť a rozsiahlosť dokazovania nie je v tomto štádiu konania možné určiť termín ukončenia veci," konštatoval Kováčik.

Špecializovaný tím zložený prevažne z príslušníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite preveruje protiprávne konanie, ku ktorému malo dôjsť v rokoch 2005 až 2006. Podozrenia opisuje údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý zverejnil anonym v decembri 2011. Jeho obsah vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu