Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ryan zaútočil na Obamu, Romneyho podporu to hneď nezvýšilo

Paul Ryan
Paul Ryan (Zdroj: SITA)

DES MOINES - Novovybraný republikánsky kandidát na amerického viceprezidenta Paul Ryan nestrácal čas a hneď na prvom samostatnom podujatí kampane zaútočil na spôsob riadenia ekonomiky americkým prezidentom Barackom Obamom. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Ryan sám seba rýchlo etabloval ako "hlavného útočného psa" kampane republikánskeho uchádzača Mitta Romneyho, ktorý sa snaží zabrániť Obamovi získať druhé volebné obdobie.

V pondelok Ryan tisíckam prívržencov na podujatí v americkom štáte Iowa - považovanom vo voľbách za jeden z rozhodujúcich - povedal, že kvôli Obamovi budú mať deti Američanov horšiu budúcnosť.

Obama tiež začal trojdňové volebné turné v Iowe. "Keď uvidíte prezidenta, prichádzajúceho v rámci jeho autobusového turné, možno by ste mu mali položiť tú istú otázku, ktorú mi kladú ľudia po celých Spojených štátoch. A tá je - kde sú pracovné miesta, pán prezident?" pýtal sa Ryan, oblečený v džínsach, kovbojských čižmách a kockovanej bielo-červenej košeli.

Ryan je architektom názorovo rozdeľujúceho plánu v zdravotníctve, ktorý schválili republikáni v Snemovni reprezentantov. Umožňovala by budúcim dôchodcom kúpiť si súkromné zdravotné poistenie, alebo si vybrať vládny plán.

Nezávislí rozpočtoví analytici tvrdia, že Ryanov plán by pravdepodobne znamenal vyššie náklady pre starších ľudí. Podľa demokratov by to bol koniec systému Medicare.

Hoci prijatie Ryana bolo do veľkej miery pozitívne, jeho krátke vystúpenie v Iowe niekoľkokrát prerušili demonštranti. Skandovali, aby sa prestala viesť "vojna proti strednej vrstve". Keď sa ho jeden muž pýtal, či chce naozaj skoncovať s programom Medicare, Ryan nereagoval.

Avšak Romney sa na Floride pokúšal dištancovať od rozpočtového plánu svojho kandidáta na viceprezidenta a uisťoval voličov, že chce zachovať a ochrániť program Medicare.

Obama vo svojom vystúpení pred farmármi povedal, že ak ľudia uvidia kongresmana Ryana, mali by mu povedať aký je pre Iowu a vidiecke komunity dôležitý "farmársky zákon". Dodal, že politiku dali bokom, ak treba urobiť správnu vec pre americký vidiek a Iowu.

Ryan v tejto súvislosti uviedol, že sa týmito otázkami bude zaoberať neskoršie. Romneyho kampaň zverejnila stanovisko, podľa ktorého nikto "nepracuje tvrdšie" pri obrane farmárov a rančerov ako dvojica Romney-Ryan.

Menovaním dlhoročného kongresmana Ryana za kandidáta na viceprezidenta sa Romneyho podpora hneď nezvýšila, vyplynulo z najnovšieho prieskumu tlačovej agentúry Reuters a inštitútu Ipsos.

Zhruba 51 percent opýtaných uviedlo, že to nezmenilo ich názor na Romneyho. Ďalších 26 percent uviedlo, že po sobotňajšom menovaní 42-ročného Ryana je Romney vhodnejším uchádzačom, ale 23 percent ho po tomto rozhodnutí vnímalo menej kladne.

Prieskum sa uskutočnil v termíne 11.-13. augusta na vzorke 508 registrovaných voličov. Ryan je vo Washingtone postavou, ktorá názorovo rozdeľuje. Ako predseda rozpočtového výboru Snemovne reprezentantov bol lídrom pri úsilí republikánov o znižovanie výdavkov, nižšie dane a zmenšovanie veľkosti federálnej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu