Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mihál označil Ficov kabinet za pokrytecký, dôvodom sú dôchodcovia

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za prejav zbabelosti a pokrytectva Ficovej vlády označil poslanec Jozef Mihál (SaS) to, že súčasná vláda plánuje novelu zákona o sociálnom poistení schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní.

"Je to veľmi dôležitý zákon. Ide o veľmi závažné zmeny, ktoré sa dotknú miliónov občanov na Slovensku,“ povedal na piatkovom brífingu. Podľa neho by tak poslanci Smeru mali už budúci týždeň odhlasovať to, že všetci ľudia pracujúci na dohody budú platiť odvody, odvody sa zvýšia živnostníkom a takmer 1,5 mil. sporiteľov si v druhom pilieri nasporí na svoj dôchodok menej.

"Takéto totalitné maniere sú v parlamentnej demokracii neprípustné,“ povedal exminister práce a sociálnych vecí. Pripomenul, že vláda Ivety Radičovej pripravovala odvodovú reformu viac ako rok a o legislatívnom návrhu mal parlament rokovať v riadnom, neskrátenom režime. "Ficova vláda dala tieto závažné zmeny do medzirezortného pripomienkového konania len na tri pracovné dni,“ povedal Mihál. Verejnosť sa pritom podľa neho pripomienkovania zmien v dôchodkov a odvodoch nemohla zúčastniť. "Ide o brutálne porušenie legislatívnych pravidiel vlády, ktoré nie je ničím ospravedlniteľné,“ dodal. Upozornil tiež na to, že v návrhu novely zákona o sociálnom poistení je množstvo chýb, ktoré nebude možné odstrániť za taký krátky čas.

Navrhovaná novela zákona o sociálnom poistení zavádza zvýšenie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a ľudí pracujúcich na dohody. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V tomto roku je minimálny základ na úrovni 339,89 eura, v budúcom roku má predstavovať 393 eur. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO tak stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura.

Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Súčasne sa postupne, počas troch rokov, znížia terajšie koeficienty 2 pri sociálnom poistení a 2,14 pri zdravotnom poistení, ktorými sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu na platenie odvodov, na spoločný koeficient 1,486. V roku 2013 sa má uplatňovať koeficient 1,9, v ďalšom roku 1,6 a od roku 2015 konečný koeficient 1,486. Výrazná zmena v neprospech samostatne zárobkovo činných osôb však nastane aj v tom, že kým v súčasnosti sa vymeriavací základ počíta zo základu dane zníženého o zaplatené odvody, po novom sa bude vychádzať zo základu dane nezníženého o zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie.

Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým v súčasnosti z príjmu z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom by sa mali na dohodárov s pravidelným príjmom v prípade štandardnej osoby vzťahovať kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %. Ak bude mať štandardný dohodár nepravidelný príjem, jeho zárobok vláda zaťaží 43,8-percentnými odvodmi. Z nepravidelného príjmu sa totiž nebude strhávať nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností.

Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty majetku zostane len v garantovanom fonde, v negarantovaných fondoch sa tento poplatok zvýši dvojnásobne na 0,6 % z čistej hodnoty majetku sporiteľa. Zvýši sa tiež poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu