Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mihál chce zrušiť zmeny pre dohodárov, považuje to za politickú agitáciu

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmeny v Zákonníku práce (ZP) z dielne rezortu práce sú podľa exministra práce Jozefa Mihála (SaS) katastrofou, iba politickou agitáciou. "Návrh zákona je skutočne škodlivý a je to cesta, ktorá privedie Slovensko do vyššej nezamestnanosti, biedy a nikomu a ničomu nepomôže," upozornil na dnešnom brífingu.

Práve pre toto presvedčenie sa chce Mihál pokúsiť presadiť do zákonníka zmeny cez 21 pozmeňovacích návrhov, keďže sa už nachádza vo finálnom čítaní v parlamente. Jedným z návrhov bude snaha o zrušenie všetkých zmien, ktoré má zákonník priniesť dohodárom. Tieto totiž podľa neho v niektorých prípadoch iba zbytočne zvýšia administratívu firiem.

Zároveň chce zvýšiť vekovú hranicu z 26 na 30 rokov pre mladých študentov, aby mohli na dohody o brigádnickej práci študentov pracovať do 30 rokov. Tieto dohody sú totiž odvodovo zvýhodnené. V legislatíve chce ponechať aj flexikonto, ktoré zmenou organizácie pracovného času pomáha podnikom prežiť krízové obdobia.

Exminister by chcel tiež zrušiť zmenu definície závislej práce či zrušiť navrhovaný súbeh výpovednej lehoty a odstupného. Podľa neho by tiež nemali nastať zmeny navrhované rezortom práce v oblasti zástupcov zamestnancov. Nepáči sa mu snaha ministerstva opätovne znevýhodniť postavenie zamestnaneckých rád oproti odborárom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu