Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rušenie dvoch sviatkov: Oba budú zrejme civilné, kvôli zmluve s Vatikánom!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Nová makroprognóza Ministerstva financií (MF) SR vo výhľade na budúci rok zohľadňuje už aj dopad konsolidačných opatrení na rast slovenskej ekonomiky. Z tohto dôvodu podľa šéfa rezortu Petra Kažimíra (Smer-SD) predpokladá len rast o 2,6 % v porovnaní s 3,1 %, ktoré aktuálne očakáva Národná banka Slovenska (NBS).

"Podľa rezortu financií dopad opatrení, na ktorých pracujeme, aby sme znížili deficit na 3 %, bude v budúcom roku 0,4 % HDP. Neexistuje typ konsolidácie, ktorý by nešiel proti rastu," upozornil Kažimír a pripomenul, že dopad opatrení prijatých predchádzajúcou vládou bol vlani na úrovni až 1 % HDP.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) však vidí možnosť, ako vykryť tento negatívny vplyv na rast hospodárstva. Pozitívny dopad v približne rovnakom rozsahu by malo podľa neho zrušenie dvoch štátnych sviatkov. "Ak by sa to zrealizovalo, dopad ozdravovania na hospodársky rast by bol vynulovaný a boli by sme krajina, ktorá dokázala ozdraviť verejné financie bez toho, aby to malo negatívny vplyv na rast," vyhlásil predseda vlády po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja.

Podľa vlastných slov je v tejto otázke za vyvážený prístup a mal by sa preto zrušiť jeden civilný a jeden cirkevný sviatok. Problémom je však skutočnosť, že cirkevné sviatky sú zakotvené v medzinárodnej zmluve medzi SR a Vatikánom. "Otvoríme otázku, či je možné pozrieť sa na Vatikánsku zmluvu a negociácie určitej zmeny. Prečo by mal k tomu pristupovať len štát a katolícka cirkev by takúto povinnosť nemala? Každý musíme nejako prispieť ku konsolidácii," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu