Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prestrelka SaS a Smeru: Nie sme boľševici, to vy máte rétoriku gréckych fašistov!

Robert Fico a Richard Sulík
Robert Fico a Richard Sulík

BRATISLAVA - Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) dnes označil prístup Slobody a solidarity (SaS) k otázke eura za anarchistický.

"Mne pripadá SaS ako z inej planéty. Povie: Odmietnime všetko. Vie, že riskuje, že by padla celá eurozóna. Vie, aké by to malo katastrofálne následky, ktoré sú už dokonca vyrátané a napriek tomu to obhajujú a neponúkajú žiadnu alternatívu," vyhlásil Blaha v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Prístup SaS označil za deštruktívny. "To je čistý anarchizmus. Však v poriadku, každý po svojom," vyhlásil Blaha. Dodal, že súčasnú krízu spôsobil neoliberálny prístup k ekonomike, ktorý súkromným subjektom umožnil vytvoriť bubliny, na ktoré teraz štáty doplácajú. "Treba vrátiť nadvládu demokracie a politiky nad trhy. A to je aj zámerom Merkelovej, ale aj ľavicových politických síl v Európe," podčiarkol.

Poslanec SaS Peter Osuský reagoval, že jeho strana navrhovala odmietnuť snahy o riešenie gréckej krízy ďalšími pôžičkami už pred pol druha rokom. "Bolo nám opätovne vytýkané, že nemáme 'plán B', keď odmietame plán A. Plán A sa prijal a odvtedy grécke dlhy narástli na trojnásobok," podčiarkol. "Ak my sme strana z inej planéty, tak Smer-SD je zo známej, boľševickej planéty, kde sa predkladali grafy a plány o tom, ako bude lepšie a maľovali sa na ružovo," kontroval Osuský na margo vyjadrení poslanca Blahu. "My sme z planéty, kde sa dlhy platia a kde ľudia ručia za to, čo urobia," zdôraznil.

"Vy máte dnes rétoriku gréckych fašistov, tak mi nehovorte, že sme boľševici," reagoval Blaha, podľa ktorého sa podobne ako SaS stavajú k euru okrem gréckeho Zlatého úsvitu aj Praví Fíni, prívrženci Marine Le Penovej vo Francúzsku a ďalšie európske extrémne pravicové strany. Osuský upozornil, že keď Slovensko "krvopotne" ušetrí 1,5 miliardy eur, aby konsolidovalo štátny rozpočet, bude môcť začať platiť ďalších 1,5 miliardy v dôsledku svojich záväzkov vrámci "plánu A" na záchranu eura. "Ak má eurozóna prežiť v takej podobe, ako dnes, tak je to absolútna obdoba toho, čo sa kedysi hovorilo sloganom: Socializmus vybudujeme, aj keby neostal kameň na kameni," povedal Osuský. Dodal, že Slovensko si možno udrží euro, ale otázka je, akú bude mať táto mena hodnotu.

"Je v našom záujme, aby sa táto mena udržala, samozrejme, že nie za každú cenu," reagoval podpredseda KDH Július Brocka. "Bez ohľadu na to, ako dopadnú zajtra voľby v Grécku, situácia sa bude skôr zhoršovať, ako zlepšovať. Teraz ide o to, či chceme, aby tu nastal chaos a panika a škody boli nedozierne, alebo to chceme robiť spôsobom, že budeme minimalizovať škody," odkázal Osuskému.

"Postoj SaS čiastočne chápem, ale chýba mu poznanie širších súvislostí. Nie sme na opustenom ostrove, sme súčasťou veľkej skupiny krajín, kde sa rozhodnutia prijímajú spoločne," dodal Brocka. "Ale aj stranu Smer-SD považujem v tomto prípade za extrém. Keď SaS povalila predchádzajúcu vládu, Smer-SD hlasoval s nimi proti navýšeniu eurovalu. Teraz sú s nami zajedno v tom, že tieto ochranné mechanizmy treba," uzavrel Brocka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu