Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Uťahovanie opaskov už je známe: Týchto osemnásť opatrení sa najviac dotkne Slovákov!

Nielen dôchodcovia si budú musieť utiahnuť opasok
Nielen dôchodcovia si budú musieť utiahnuť opasok (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Konsolidačný balík z dielne Smeru ráta v budúcom roku s približne 2,3 miliardami eur. Podľa denníka Sme by tak vznikla rezerva asi 600 miliónov eur pre úpravu, alebo stiahnutie niektorých nepopulárnych opatrení. Pozrite si, ktoré sa vás najviac dotknú.

 

1. Nižšie platy
Vláda dala zbohom rovnej dani 19 %. Ak máte mesačný plat v hrubom nad 3000 eur, od budúceho roka platíte daň 25 percent. Aj strednej vrstve sa zníži príjem. Odvodové stropy sa zjednotia a vyššie odvody začnú platiť už zamestnanci s hrubou mzdou zhruba 1180 eur. Zisky firiem sa zdania sadzbou 23 percent.

2. Vyššie dane za nehnuteľnosti
Smer chce zaviesť novú daň z nehnuteľnosti. Okrem obce budeme platiť aj štátu. Nie však všetci rovnako, ale podľa cenovej mapy v závislosti od lokality. Vyššie dane tak zaplatia predovšetkým majitelia drahších nehnuteľnosti. Novinkou bude nezdaniteľná časť podľa rozlohy bytu či domu.

3. Dane za vklady v bankách
Od septembra majú banky platiť špeciálne odvody aj z vkladov bežných ľudí. Štátu odvedú 0,4 percenta z týchto vkladov. Aj z dividend sa budú platiť vyššie odvody, majitelia firiem z nich platia len zdravotné odvody. Ich výber sa má ošetriť tak, aby sa strop pre platenie odvodov z dividend nedal znížiť o iné príjmy.

4. Drahšie auto
Často sa spomína prvá registrácia auta na Slovensku. Poplatok by mal byť vyšší od strednej triedy vozidiel a rovnako sa zvýši aj pre dovoz jazdených áut zo zahraničia. Registračný poplatok by sa mal pohybovať od 30 do 3000 eur.

5. Drahšie stavebné povolenie
Smer chce rozlišovať poplatky za stavebné povolenie podľa druhu stavby. Chce tak rozlíšiť poplatok za rodinnú výstavbu od poplatku za nákupné centrum. Dnes zaplatíte za stavebné povolenie asi 33 eur.

6. Poplatky RTVS
Koncesionárske poplatky zostávajú. Aj po januári 2013 pôjde z našich peňazí necelých päť eur pre verejnoprávnu televíziu a rozhlas.

7. Drahšie cigarety
Ďalšie zvyšovanie cien tabaku a tabakových výrobkov malo byť od marca 2013. Termín sa posúva na október tohto roka a navyše sa sadzby dane zvýšia nad požiadavku Bruselu. Škatuľka cigariet by od jesene mohla zdražieť asi o štyri centy.

8. Dane pre regulované firmy
Teplárne, plynári, telekomunikační operátori, farmaceutické firmy sa môžu pripraviť na  mimoriadny odvod zo svojich ziskov. Rovnako aj banky na Slovensku tento rok prispejú mimoriadnym odvodom pre financovanie rastových opatrení.

9. Vyššie odvody pre živnostníkov
Minimálne odvody stúpnu z terajších 160,4 eura mesačne na asi 185 eur. Zvýši sa celkový vymeriavací základ pre platenie sociálnych a zdravotných odvodov. Maximálna výška paušálnych výdavkov na úrovni 40 percent sa obmedzí stropom 5040 eur ročne, čo je 420 eur mesačne.

10. Dohody len pre študentov
Dohodári neplatia odvody do Sociálnej poisťovne. Vláda chce preto nechať len dohody o brigádnickej činnosti študentov do 26 rokov. Študenti budú platiť úrazové, garančné, zdravotné a dôchodkové poistenie v celkovej sadzbe 28,75 percenta.

11. Nižšie dávky v nezamestnanosti
Ak ste prišli o prácu, pol roka ste od Sociálnej poisťovne dostávali podporu. Jej maximálna výška bola 1175 eur. Tento strop sa po novom bude odvíjať od priemernej mzdy, ktorá vlani dosiahla 786 eur.

12. Zdania sa výsluhové dôchodky
Vojaci, policajti i hasiči, ktorí poberajú výsluhové dôchodky už vo veku 35 až 40 rokov, ich budú mať od januára zdanené.

13. Nižší príspevok do Druhého piliera
Príspevok sa zníži z terajších 9 percent počítaných z hrubej mzdy alebo hrubého zisku na štyri percentá. Sporitelia si budú môcť ďalšie dve percentá dobrovoľne doplatiť. Dôchodkový vek sa nadviaže na strednú dĺžku života, každý rok sa tak môže v priemere predlžiť o 50 dní. Dôchodky sa oproti súčasnosti znížia tým, ktorí zarábajú v hrubom tisíc eur a viac.

14. Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov
Od júla 2013 chce vláda zaviesť ročné zúčtovanie aj na sociálne odvody. Tvrdí, že chce ošetriť, aby sa odvody platili aj z vyplácaných vysokých odmien. Ak sa v danom mesiaci prekročí odvodový strop, časť takýchto príjmov nepodlieha sociálnym odvodom.

15. Obmedzenie pri odpočítateľnej položke na manželku
Nezdaniteľná suma sa bude vzťahovať na manžela alebo manželku, ktorá sa stará o zdravé dieťa maximálne do troch rokov života. Ak je dieťa zdravotne postihnuté, nezdaniteľné minimum si bude môcť uplatniť do šiestich rokov veku dieťaťa. Pri uplatňovaní tejto položky sa zohľadňuje príjem daňovníka a výška príjmu partnera. Rozhodujúca je výška ročného príjmu daňovníka, ktorá sa nezmenila a je vo výške 32 775,18 eura.

16. Vyšší nájom za pôdu
Poľnohospodári si od Slovenského pozemkového fondu prenajímajú pôdu za častokrát nižšiu cenu ako je trhové nájomné. Smer chce nájom zvýšiť na trhovú úroveň.

17. Zrušia sa rezervy a dotácie
Na polovicu sa zníži rezerva na súdne a exekučné rozhodnutia, zruší sa rezerva na spolufinancovanie eurofondov III. programovacieho obdobia a na výdavky, na ktoré nie je právny nárok. Zrušia sa napríklad dotácie na verejnoprospešné služby, na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok či na sanačné a rekonštrukčné práce na kaštieli Rusovce.

18. Vyššie dane z hazardu
Horúca jeseň čaká aj na prevádzkovateľov hazardných hier. Vláda sa chystá zvýšiť odvody z hazardu. Či pôjde o automaty, alebo kasína zatiaľ nevedno

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu