Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zničili hrob Hitlerových rodičov, stretávali sa pri ňom neonacisti

Adolf Hitler
Adolf Hitler

LEONDING - Hrob rodičov Adolfa Hitlera na cintoríne v dolnorakúskom Leondingu zlikvidovali po tom, čo opakovane priťahoval sympatizantov ultrapravicových názorov.

Naposledy v novembri sa pred hrobom objavila váza s nápisom Unvergessen (s dvojitým S), ktorý v preklade znamená Nezabudnutý.

Vodca nemeckej Tretej ríše Adolf Hitler sa narodil v rakúskom Braunau v roku 1889. Jeho rodičia Alois a Klara Hitlerovci zomreli v rokoch 1903 a 1907, K likvidácii ich hrobu dala teraz súhlas vzdialená príbuzná niekdajšieho nacistického diktátora, ktorá si želá zostať v anonymite.

Hovorca rakúskej siete proti pravicovému extrémizmu Robert Eiter uviedol: "Vie sa o tom, že tento hrob zneužívali neonacisti už dlhší čas ako pútnické miesto. Občania Leondingu videli občas autobusy s obdivovateľmi Adolfa Hitlera a sympatizantmi ultrapravicovej scény."

Hrob, na ktorom sa pred tromi rokmi objavila plaketa ako spomienka na 120. výročie narodenia niekdajšieho diktátora, však navštevovali aj turisti. V júli 2011 došlo v bavorskom Wunsiedli k likvidácii hrobu niekdajšieho druhého muža nacistického Nemecka, Hitlerovho námestníka Rudolfa Hessa, ku ktorému pravidelne putovali neonacisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu