Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mladý extrémista pôjde do basy, za fotky na sociálnej sieti dostal šesť mesiacov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečný trest šesť mesiacov za propagáciu extrémizmu potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre Tomáša Orema (22) zo Zvolena. Mladík na internete zverejnil svoje fotografie so symbolmi extrémistov, čím spáchal prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Na internetovej sociálnej sieti mladík uverejnil svoju fotografiu v čiernom tričku v útočnej póze s bejzbalovou palicou. Na tričku je anglický nápis Blood and Honour, čo v preklade znamená Krv a česť, ale je to i názov extrémistickej neonacistickej organizácie. Na ďalšej fotografii je Orem do pása nahý a na pravej strane hrudníka má vytetovaný symbol orlice so švabachovým písmenom S, čo je znak britskej kultovej hudobnej neonacistickej skupiny Skrewdriver.

Orema Okresný súd vo Zvolene uznal za vinného podľa obžaloby. Mladík sa odvolal a žiadal oslobodiť s tým, že sa nepreukázal jeho úmysel propagovať neonacizmus. Tvrdil, že nevedel presne o čo ide, tričko bolo bežne v predaji. Označenie Blood and Honour si iba preložil a písmeno S na orlici považoval za znak slobody. Odvolací senát mu nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Sudca poukázal na to, že Orem bol odsúdený za útok na skupinu Rómov vo vestibule železničnej stanice vo Zvolene. Orem jedného z Rómov zranil a jeho kamaráti pritom kričali Cigáni von! a Sieg, heil !

Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu