Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nová vláda chce o prvých protikorupčných zmenách rokovať už v máji

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Nová vláda chce zmeny v zákone o verejnom obstarávaní riešiť už na jednom zo svojich prvých rokovaní. Na jeseň tohto roku by sa v parlamente mala ocitnúť otázka financovania politických strán a konfliktu záujmov.

Protikorupčný balíček by tak Smer-SD mohol mať hotový po prvom roku volebného obdobia. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal podpredseda strany Robert Kaliňák, ktorý by mal v novom kabinete zastávať post ministra vnútra.

"Rátam, že do prvej polovičky mája, do jednej z prvých vlád určite príde prvý balíček dotýkajúci sa zákona o verejnom obstarávaní," vyhlásil dnes Kaliňák. Najpodstatnejšie zmeny plánuje Smer urobiť čo najskôr, aby nová vláda fungovala od začiatku podľa nových pravidiel. Najnáročnejšie zmeny v protikorupčnom balíku novej vlády by sa podľa Kaliňáka mali dotiahnuť začiatkom roka 2013. "Do roka a do dňa by sme mohli byť v posledných krokoch toho balíčka, ktorý bude predkladaný priebežne, odkedy vláda začne," podčiarkol Kaliňák.

Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) si myslí, že boj proti korupcii nemôže byť pravicový ani ľavicový. "Preto ja ponúkam otvorený priestor na diskusiu," povedal Kaliňákov diskusný partner. Témou by sa podľa neho mali stať aj Mečiarove amnestie, zákon o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov i zákon o lobingu. Hrušovský pripomenul aj zásadu jeden mandát stačí a uvažovať by sa podľa neho malo aj o novej Ústave SR.

Kaliňák v relácii spomenul aj možnosť rozdelenia parlamentu na dve časti, pričom jedna by fungovala na báze väčšinového systému a druhá pomerného. "Jednoducho, aby mal volič pocit, že je bližšie tej politike, že ju dokáže omnoho intenzívnejšie ovplyvňovať," zdôvodnil. Vytvoreniu dvojkomorového parlamentu ani väčšiemu počtu volebných obvodov sa podľa Hrušovského nebráni ani KDH. Kaliňák však zdôraznil, že viac volebných obvodov pomáha najmä väčším politickým stranám, a tak by bol pri snahe presadiť túto zmenu Smer-SD napádaný, že to robí vo svoj prospech. Politici sa v relácii zhodli, že na zmenách volebného zákona je potrebná dohoda naprieč politickým spektrom.

Podpredseda Smeru-SD ani Hrušovský nie sú za uvoľnenie pravidiel pre vyhlásenie referenda. Kaliňák by chcel skôr uľahčiť to, aby sa požiadavky petícií dostávali do parlamentu a prípadne do legislatívneho znenia zákonov. "Každé jedno referendum stojí 10 miliónov eur, a to sú naozaj peniaze, ktoré si štát nemôže dovoliť vyhadzovať veľmi často," zdôvodnil Kaliňák. Petičné právo treba podľa Hrušovského naopak sprísniť napríklad pri zakladaní nových politických strán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu