Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Skupinka protestujúcich je už v parlamente, Anonymous zaútočia na web

Protestujúci pred parlamentom, kde polícia umiestnila zábrany Zobraziť galériu (12)
Protestujúci pred parlamentom, kde polícia umiestnila zábrany (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA - Zhromaždenie pred Národnou radou (NR) SR, ktoré zorganizovali usporiadatelia protestov Gorila, prilákalo dnes o 10.00 h k budove parlamentu len niekoľko desiatok ľudí, hoci svoju účasť na sociálnej sieti Facebook pôvodne avizovalo takmer 400.

Keďže plán mítingu predpokladá, že by demonštranti pred sídlom zákonodarcov mali zotrvať až do 17.00 h, organizátori predpokladajú, že viac ľudí sa pripojí v popoludňajších hodinách.

Hlavnou požiadavkou účastníkov dnešného protestu je neodkladné zrušenie trestnoprávnej imunity v skrátenom legislatívnom konaní. V prípade, že tak poslanci počas dnešnej schôdze neurobia, plánujú demonštranti zablokovať všetky východy v parlamente, ako aj výjazd z podzemnej garáže. "Sme zvedaví na priebeh schôdze NR SR, očakávame, či bude do programu zaradený bod na zrušenie imunity," povedal jeden z organizátorov protestov Peter Pčolinský, ktorý na začiatok čakal na balkóne pre verejnosť.

Zablokovanie poslancov a vytvorenie takzvanej živej reťaze, sa im však nemusí podariť. Budova parlamentu je obkľúčená kovovými zátarasami a areál stráži niekoľko desiatok príslušníkov polície. Kancelária NR SR zhromaždeným pripomína, že verejné zhromaždenia sú povolené v 50-metrovej vzdialenosti od budov, v ktorých zasadajú poslanci. Podľa Dariny Jahelkovej z komunikačného oddelenia parlamentu záujemcovia budú aj dnes môcť sledovať prebiehajúcu schôdzu z balkóna určeného pre verejnosť. "Počet návštevníkov je daný kapacitou miest určených na balkóne," doplnila. V súčasnosti je tento priestor stále poloprázdny.

Dnešný protest spojil organizátorov protestov aj s časťou odštiepencov. Tí sa pripájajú hlavne k požiadavke zrušiť marcové parlamentné voľby. Výzvu s touto žiadosťou organizátori mítingov adresovali v pondelok (27.2.) prezidentovi SR i predsedovi parlamentu.

Členovia hackerského hnutia Anonymous v utorok (28.2.) zverejnili video, v ktorom avizujú, že protestujúcich budú podporovať aj vo virtuálnom priestore. Počas demonštrácie preto prisľúbili DDoS útok, ktorý by na istý čas znemožnil prístup na webové sídlo NR SR. V minulosti tak už z rôznych dôvodov znefunkčnili internetové stránky Úradu vlády SR či niekoľkých ministerstiev.

Organizátori dnes tiež zvažujú presun protestov pred bratislavské sídlo investičnej skupiny Penta. Podľa jej hovorcu Martina Danka, Penta nerobila žiadne špeciálne bezpečnostné opatrenia, správca areálu však dlhodobo komunikuje o bezpečnostných opatreniach s políciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu