Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chystá sa ďalší protest proti Gorile, na stole majú päť požiadaviek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Nezávislé združenie mladých ľudí, študentov, umelcov, novinárov a ďalších sympatizujúcich občanov nespokojných s dianím v našej krajine organizuje vo štvrtok 8. marca podvečer na Župnom námestí ďalšie zhromaždenie proti Gorile.

Na akcii chcú predostrieť päť požiadaviek ako transparentné financovanie politických strán, transparentné pravidlá pre lobing, návrat spravodlivosti, novú ústavu a úpravu volebného systému.

V rámci financovania politických strán žiadajú organizátori, za ktorých sa podpísala študentka Eunika Rajská, prijatie zákona o financovaní politických strán, ktorý by zabezpečil ich transparentné financovanie. Zákon, ktorý nariadi, aby politická strana mohla vlastniť iba jeden bankový účet a ktorého výpisy budú verejne prístupné. Zároveň má zákon zakázať platby v hotovosti pre politické strany.

Organizátori požadujú tiež verejnú diskusiu na tému novej občianskej ústavy ako najdôležitejšieho zákona štátu s posilnenými prvkami priamej demokracie. Volebný systém sa má zase upraviť tak, aby poslanci Národnej rady SR boli volení priamo a mohli sa tak jednotlivo zodpovedať svojim občanom - voličom.

Cieľom organizátorov podľa Rajskej je, aby kauza Gorila neskončila pod kobercom a aby na Slovensku vznikli podmienky, ktoré zabránia tomu, aby sa Gorila opakovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu