Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jak-42 nemal poruchu, dvoch hokejistov stále neidentifikovali

Trosky havarovaného lietadla pri Jaroslavli
Trosky havarovaného lietadla pri Jaroslavli (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Doterajšia analýza čiernych skriniek lietadla Jak-42, ktoré minulý týždeň s hokejovým tímom Lokomotiv havaroval pri Jaroslavli, neukázala žiadne technické poruchy. Povedala to dnes v Moskve Taťjana Anodinová, predsedníčka medzištátneho leteckého výboru (MAK), ktorý príčiny nešťastia skúma.

"Predbežná analýza ukázala, že vzletová hmotnosť lietadla nepresiahla prípustné hodnoty a všetky kanály riadenia pracovali bez porúch. Motory fungovali až do okamihu zrážky so zemou, stabilizátory aj vzletové klapky boli nastavené správne. Povely, ktoré by svedčili o poruche lietadla, v záznamoch čiernych skriniek zatiaľ objavené neboli," spresnila.

Pri havárii na letisku Tunošna zahynul prakticky celý tím hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ vrátane slovenského hokejistu Pavla Demitru a troch českých hokejistov Jána Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Rus Alexander Galimov (26), ktorý bezprostredný pád lietadla prežil, dnes po piatich dňoch svoj zápas o život v moskovskej nemocnici prehral.

MAK sa v súčasnej dobe podľa Anodinovej sústreďuje na skúmanie úlomkov trosiek lietadla. Šéfka výboru dodala, že experti uvažujú o rekonštrukcii havárie v leteckom výskumnom ústave, ktorá by doplnila existujúce matematické modely nešťastie.

Ruskí vyšetrovatelia dnes oznámili, že sa chystajú k výsluchu palubného inžiniera Alexandra Sizova, ktorý zostal jediným priamym svedkom pádu lietadla. Sizov prekonal operáciu trieštivej zlomeniny panvy a dnes ráno bol prevezený z jednotky intenzívnej starostlivosti moskovskej Sklifosovského kliniky na lôžkové oddelenie.

Zranený je mimo ohrozenia života, jeho stav lekári označili za "stredne ťažký až uspokojivý". Vyšetrovatelia oznámili, že výsluch Sizova sa uskutoční v okamihu, keď to tím ošetrujúcich lekárov povolí.

Stav útočníka Galimova, ktorý dnes podľahol hlbokým popáleninám na 90 percentách povrchu tela, bol zrejme od samého začiatku beznádejný. Rozsah popálenín sa nezlučoval so životom. Hokejista bol pritom bezprostredne po havárii pri vedomí, podľa niektorých médií sa samostatne pohyboval a komunikoval so záchranármi.

Kým prakticky všetky telá mŕtvych hokejistov už boli odovzdané pozostalým a v niektorých prípadoch už aj pochované, s konečnou identifikáciou troch obetí sú stále problémy. Ide o veliteľa lietadla Andreja Solonceva, nemeckého hokejistu Roberta Dietricha a Rusa Pavla Trachanova. Ich pozostatky boli prevezené do Moskvy, kde ich experti analyzujú.

Pietne akty poslednej rozlúčky s mŕtvymi hokejistami sa počas víkendu uskutočnili v ruských mestách Jaroslavli, Rybinsku, Moskve, Omsku, Čeľabinsku, Togliatti, Magnitogorsku a Zelenograde a tiež na Ukrajine, v Bielorusku, vo Švédsku, na Slovensku, v Česku, v Lotyšsku a v Kanade.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu