Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Euro: Mikloš navrhne vytvorenie postu splnomocnenca vlády pre euro

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Slovensko bude mať ďalšieho splnomocnenca vlády, a to pre zavedenie eura. Minister financií Ivan Mikloš v najbližších dňoch do pripomienkového konania predloží návrh štatútu splnomocnenca pre zavedenie eura, pričom na jeho vymenovanie navrhne súčasného tajomníka Výboru vlády pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier Ivana Štefanca.

Ten by mal na nový post splnomocnenca vlády nastúpiť od prvého januára budúceho roka. "K návrhu na vymenovanie nového splnomocnenca vlády ma viedlo presvedčenie, že ide o tak náročný a dôležitý proces aj z hľadiska pripravenosti a aj z hľadiska miery informovanosti verejnosti, že je potrebné, aby sa na plný pracovný úväzok koordinácii prípravy vstupu do eurozóny venoval kompetentný, kvalifikovaný a skúsený človek," povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii po druhom rokovaní koordinačného výboru pre prijatie eura Mikloš.

Minister financií zároveň informoval o výstupoch z druhej správy o praktickej príprave na budúce rozšírenie eurozóny, ktorú ešte začiatkom novembra zverejnila Európska komisia. Podľa nej je Slovensko na prvom mieste v celkovom hodnotení 38 kritérií v prístupovom procese k spoločnej európskej mene, z ktorých už 30 splnilo, alebo sú v procese plnenia.

Ako dodal Mikloš, Slovensko bolo pri hodnotení národných plánov zavádzania eura ako jediné hodnotené uspokojivo. Koordinačný výbor pre zavedenie eura sa vo štvrtok zaoberal aj informovaním o dopadoch prijatia eura na obyvateľstvo. V tejto súvislosti uložil ministrovi financií úlohu vypracovať analýzu vplyvu zavedenia eura na obyvateľstvo, ktorá by mala byť vyhotovená do konca marca budúceho roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu