Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

NR SR: Radičová stiahla návrh novely zákona o sociálnom poistení

"Chýba analýza dopadov zmien, ktoré sa uskutočnili v systéme sociálneho poistenia a bez poznania týchto skutočností by prijatím navrhovanej novely hrozilo "veľké riziko nesystémovosti."

BRATISLAVA - Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová stiahla z parlamentu vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení. Ministerka to oznámila na stredajšom zasadnutí parlamentného výboru pre sociálne veci a bývanie.

Ako po rokovaní výboru uviedla Radičová, rezortu práce a sociálnych vecí chýba analýza dopadov zmien, ktoré sa uskutočnili v systéme sociálneho poistenia. "Dopady zmien v zákone o sociálnom poistení z júla minulého roka ešte nemáme ani odhadnuté," povedala šéfka rezortu sociálnych vecí. Bez poznania týchto skutočností by podľa nej prijatím navrhovanej novely hrozilo "veľké riziko nesystémovosti".

Za ďalší dôvod stiahnutia návrhu novely zákona označila to, že Národná rada SR ešte neschválila štátny rozpočet na budúci rok. "Rozhodnúť bez toho, aby sme vedeli, či je nejaká zmena finančne krytá, by bol hazard," povedala ministerka. Radičová chce tiež získať viac času na diskusiu o miere zásluhovosti pri stanovovaní výšky dôchodkov v priebežnom dôchodkovom pilieri.

Šéfka rezortu práce však po stiahnutí návrhu novely zákona predložila tri okruhy pozmeňovacích návrhov k zákonu o sociálnom poistení, ktorých schválenie označila za absolútne nevyhnutné. Tieto návrhy by mal parlament schváliť v rámci iného zákona, o ktorom budú poslanci rokovať na decembrovej schôdzi v druhom čítaní, pričom by mali byť účinné od začiatku budúceho roka. Ide o spomalenie uplatňovania princípu absolútnej zásluhovosti a predĺženie solidarity pri výpočte dôchodkov až do roku 2014.

Do tohto obdobia by sa tak mali pri výpočte dôchodku zvýhodňovať osoby, ktoré dostávali v jednotlivých rokoch hrubú mzdu pod úrovňou priemernej mzdy na Slovensku. Ľudom, ktorých mzda bola vyššia ako 1,25-násobok priemernej mzdy na Slovensku, by sa mali v rámci solidarity ich dôchodky redukovať. Princíp absolútnej zásluhovosti pri stanovovaní dôchodkov by sa tak mal začať uplatňovať až od 1. januára 2015. Podľa v súčasnosti platného zákona o sociálnom poistení sa má absolútna zásluhovosť v prvom dôchodkovom pilieri zaviesť už od roku 2007.

Ďalší okruh navrhovaných zmien sa vzťahuje na transformáciu doplnkových dôchodkových poisťovní na doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS). Pri nepodaní návrhu na zápis DDS do Obchodného registra do 30. júna budúceho roka alebo pri nezapísaní DSS do Obchodného registra do konca budúceho roka sa má doplnková dôchodková poisťovňa zrušiť do 31. decembra budúceho roka. Ministerka tiež navrhuje zmeniť ustanovenia o tvorbe správneho fondu Sociálnej poisťovne (SP). V súčasnosti môže SP tvoriť svoj správny fond vo výške do 3 % z objemu vybraného poisteného, ktoré však nezahŕňa poistné do rezervného fondu. Podľa pozmeňovacieho návrhu by mala SP tvoriť správny fond do výšky 2,8 % z objemu poistného, ktoré bude vrátane poistného do rezervného fondu.

Ministerka práce a sociálnych vecí plánuje vypracovať do dvoch mesiacov nový návrh novely zákona o sociálnom poistení. "Účinnosť tejto novely by mala byť 1. júla, aj kvôli júlovej valorizácii dôchodkov," povedala ministerka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu