Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Slovensko je podľa Malchárka stále v hre o Hankook

Jirko Malchárek
Jirko Malchárek

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Jirko Malchárek je stále presvedčený, že Slovensko je naďalej v hre o investíciu juhokórejskej spoločnosti Hankook Tire.

Minister a vedúci Zastupiteľského úradu Kórejskej republiky na Slovensku Junheon Jeong na svojom stredajšom stretnutí konštatovali, že kórejská spoločnosť o tejto investície ešte definitívne nerozhodla a táto téma sa zneužíva v neprospech zúčastnených strán. Uviedla to pre agentúru SITA Dagmar Hlavatá z referátu pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou Ministerstva hospodárstva SR.

"Minister hospodárstva považuje túto záležitosť za stále otvorenú a nechce s konkurentmi súperiť len prostredníctvom investičných stimulov, ale komplexnou ponukou zahŕňajúcou aj podnikateľské prostredie, ktoré považuje na Slovensku za jedno z najpriaznivejších v stredoeurópskom regióne," dodala Hlavatá. Malchárek má podľa nej stále záujem hľadať dohodu medzi Slovenskom a juhokórejským výrobcom pneumatík. "Pracujeme na tom, aby sa v krátkej dobe uskutočnilo rokovanie s predstaviteľmi tejto kórejskej spoločnosti," konštatovala Hlavatá.

Informáciu, že Slovensko stratilo šancu znovu získať investíciu juhokórejskej spoločnosti Hankook Tire, priniesla v utorok agentúra Bloomberg, ktorej to potvrdil predstaviteľ samotnej spoločnosti Hankook zo Soulu. Podľa kórejského denníka Korea Herald sa teraz Hankook sústredí na rokovania s Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. O umiestnení závodu v hodnote 500 mil. eur sa juhokórejská spoločnosť plánuje rozhodnúť v novembri, pričom výroba v novej továrni s ročnou produkciou 5 mil. kusov pneumatík by sa mala začať už v roku 2007. Utorkové vydanie maďarského denníka Világgazdaság pritom uviedlo, že predstavitelia Hankooku už o možnej investícii tajne rokovali s maďarským ministrom hospodárstva Jánosom Kókom počas konferencie v Hong Kongu. Kóka informácie denníka nekomentoval.

Problémy s investíciou začali potom, čo vláda začiatkom júla neschválila investičnú zmluvu s kórejským výrobcom pneumatík kvôli výške investičných stimulov, ktoré navrhoval bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. Po neschválení stimulov Slovensko následne stratilo pri rokovaniach exkluzivitu. Stimuly mali dosiahnuť úroveň 21 % z celkovej investície, čo predstavuje viac ako 4 mld. Sk. Podľa vtedajších vyjadrení premiéra Mikuláša Dzurindu je však pre Slovensko akceptovateľná štátna pomoc pre Hankook iba vo výške 6 % z ceny investície a najviac 1 mil. Sk štátnej dotácie na jedno pracovné miesto.

Juhokórejský výrobca pneumatík Hankook Tire si Slovensko pre výstavbu novej továrne vybral v máji. Spoločnosť mala v Leviciach investovať 500 mil. eur, čo je približne 19,5 mld. Sk. Hankook Tire mal v Leviciach vytvoriť 1 600 nových pracovných miest priamo a sekundárne ďalších 1 000 až 1 500 pracovných príležitostí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu