Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Hankook zrušil exkluzivitu rokovania so Slovenskom

Minister hospodárstva Pavol Rusko navrhoval priamu finančnú pomoc vo výške 10 % z celkovej investície a dotáciu na jedno pracovné miesto približne vo výške 2 mil. Sk.
Minister hospodárstva Pavol Rusko navrhoval priamu finančnú pomoc vo výške 10 % z celkovej investície a dotáciu na jedno pracovné miesto približne vo výške 2 mil. Sk.

BRATISLAVA - Kórejská spoločnosť Hankook Tire, ktorá chcela investovať v Leviciach 500 mil. eur, zrušila exkluzivitu rokovania so Slovenskom.

"Kórejská spoločnosť poslala ministerstvu hospodárstva list, v ktorom oznámila, že nebude rokovať o umiestnení investície už len so Slovenskom a obnoví rokovania s okolitými krajinami," informoval agentúru SITA zdroj, ktorý si neželá byť menovaný.

Hankook je ešte ochotný investovať na Slovensku, ale iba za podmienok, ktoré v piatok predostrel viceprezident Hankooku Young Soo Woo premiérovi Mikulášovi Dzurindovi.

"Kórejská spoločnosť uviedla v liste, že je ochotná poľaviť z navrhovanej výšky štátnej pomoci z 21 % z celkovej investície na 19 %, pričom priama finančná pomoc by predstavovala 13 %. Viac už Hankook neustúpi," dodal zdroj blízky investičnému projektu. Informáciu, že Ministerstvo hospodárstva SR (MH) dostalo od kórejského výrobcu pneumatík list, potvrdil pre agentúru SITA aj hovorca rezortu Maroš Havran.

"Áno môžem potvrdiť, že sme v utorok list od spoločnosti Hankook dostali, avšak kórejská firma si zatiaľ neželá, aby boli akékoľvek informácie z listu zverejnené, pretože ich považuje za vysoko dôverné," dodal Havran.

Podľa vyjadrení Dzurindu je však pre Slovensko akceptovateľná štátna pomoc pre Hankook iba vo výške 6 % z ceny investície a najviac 1 mil. Sk štátnej dotácie na jedno pracovné miesto. Minister hospodárstva Pavol Rusko navrhoval priamu finančnú pomoc vo výške 10 % z celkovej investície a dotáciu na jedno pracovné miesto približne vo výške 2 mil. Sk.

Problémy s investíciou kórejskej spoločnosti nastali potom, čo ministri za SDKÚ a KDH minulý týždeň v stredu nepodporili kvôli výške investičných stimulov návrh investičnej zmluvy, ktorú navrhoval minister Rusko. Podľa ministra financií Ivana Mikloša boli podmienky navrhnuté v investičnej zmluve z hľadiska typu investície neakceptovateľné, investícia nebola dobre pripravená a spôsob predloženia zmluvy s kórejskou firmou vláde bol istým typom nátlaku.

Juhokórejský výrobca pneumatík chcel v Leviciach investovať 500 mil. eur, čo je približne 19,3 mld. Sk. Kapacita výroby nového závodu by mala dosahovať 5 mil. pneumatík ročne. Z celkovej investície malo 300 mil. eur smerovať na hrubú stavbu výrobnej haly, ďalších 200 mil. eur mala spoločnosť investovať do nákupu výrobných zariadení. Hankook Tire mal v Leviciach vytvoriť 1 600 nových pracovných miest priamo a sekundárne ďalších 1 000 až 1 500.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu