Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Politický spor okolo investície Hankook naďalej pokračuje

Podľa MF záležitosť spolitizoval minister Rusko, ktorý namiesto vecnej diskusie o forme, výške a efektívnosti podpory pre zamýšľanú investíciu zmobilizoval proti SDKÚ a KDH svoj stranícky aparát ANO.
Podľa MF záležitosť spolitizoval minister Rusko, ktorý namiesto vecnej diskusie o forme, výške a efektívnosti podpory pre zamýšľanú investíciu zmobilizoval proti SDKÚ a KDH svoj stranícky aparát ANO.

BRATISLAVA - Ministerstvo financií SR (MF) stále trvá na tom, že investičná zmluva s juhokórejskou spoločnosťou Hankook predložená na rokovanie vlády bola istým spôsobom nátlaku.

"Aj keď bol takýto nátlak neúspešný, zdá sa, že pokračuje. Nijako inak si totiž nemožno vysvetliť včerajšie vyjadrenie ministerstva hospodárstva, že minister financií Ivan Mikloš v tejto otázke zavádza a dokonca údajne nehovorí pravdu," uviedol vedúci tlačového odboru MF Mikuláš Gera.

MF stále stojí za svojím vyjadrením, že žiadna z okolitých krajín nie je ochotná poskytnúť stimuly v takej výške, ako to predkladalo ministerstvo hospodárstva (MH)."Rezort hospodárstva možno má od spoločnosti Hankook záväzne potvrdené, že Poľsko i Maďarská republika ponúkli pri vyjednávaní s investorom výšku štátnej pomoci na úrovni 21,3 %. Pravda je ale taká, že v skutočnosti Slovensko malo navyše poskytnúť ďalšie miliardy na regionálnu pomoc a vybudovanie cesty, ktorú inak vôbec nie je treba. Spolu takmer 8,5 miliardy korún!," dodal Gera.

Takúto neprimeranú výšku stimulov podľa MF oficiálne odmietlo aj Maďarsko. Podľa MF namiesto odbornej diskusie sa MH uchyľuje k osobnému osočovaniu. "Tzv. kauza Hankook predstavuje úplne štandardnú diskusiu o výške podpory pre jednu investíciu. Bohužiaľ, dospela až tam, kam dospela, kvôli neexistencii pravidiel pre prideľovanie investičných stimulov," uviedol Gera.

Podľa rezortu financií túto otázku spolitizoval minister hospodárstva a nie minister financií. "Namiesto vecnej diskusie o forme, výške a hlavne efektívnosti podpory pre zamýšľanú investíciu zmobilizoval proti SDKÚ a KDH svoj stranícky aparát ANO. Niet divu, minister Rusko si asi z investícií urobil predčasnú predvolebnú agendu ANO. Zrejme, nech to stojí, čo to stojí, veď to v konečnom dôsledku zaplatia ľudia na svojich daniach," konštatoval Gera.

Hankook v utorok zrušil exkluzivitu rokovania so Slovenskom, po tom čo minulý týždeň ministri za SDKÚ a KDH nepodporili návrh investičnej zmluvy, kvôli navrhnutej výške štátnej pomoci. Kórejská spoločnosť poslala MH v utorok list, v ktorom oznámila, že nebude rokovať o umiestnení investície už len so Slovenskom a obnoví rokovania s okolitými krajinami.

Hankook v liste uviedol, že je ochotný investovať v Leviciach, ak im Slovensko poskytne štátnu pomoc minimálne vo výške 19 % z celkovej investície, pričom priama finančná pomoc by predstavovala 13 %. Podľa vyjadrení premiéra Dzurindu je však pre Slovensko akceptovateľná štátna pomoc pre Hankook iba vo výške 6 % z ceny investície a najviac 1 mil. Sk štátnej dotácie na jedno pracovné miesto.

Juhokórejský výrobca pneumatík chcel v Leviciach investovať 500 mil. eur, čo je približne 19,3 mld. Sk. Kapacita výroby nového závodu by mala dosahovať 5 mil. pneumatík ročne. Z celkovej investície malo 300 mil. eur smerovať na hrubú stavbu výrobnej haly, ďalších 200 mil. eur mala spoločnosť investovať do nákupu výrobných zariadení. Hankook Tire mal v Leviciach vytvoriť 1 600 nových pracovných miest priamo a sekundárne ďalších 1 000 až 1 500.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu