Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

SR predloží novú ponuku pre Hankook do konca augusta

BRATISLAVA - Slovensko má predložiť novú ponuku pre kórejskú spoločnosť Hankook Tire do konca augusta. "Máme čas na vypracovanie novej ponuky pre Hankook do konca augusta, a nie do konca júla, ako bolo medializované minulý týždeň," povedal pre agentúru SITA hovorca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Ondrej Žember.

Rokovania o novej investičnej zmluve by mali začať začiatkom augusta. Vláda začiatkom júla neschválila investičnú zmluvu s kórejským výrobcom pneumatík kvôli výške investičných stimulov, ktoré navrhoval minister hospodárstva Pavol Rusko. Stimuly mali dosiahnuť úroveň 21 % z celkovej investície. Proti výške štátnej pomoci boli ministri za SDKÚ a KDH. Podľa ministra financií Ivana Mikloša boli podmienky navrhnuté v investičnej zmluve z hľadiska typu investície neakceptovateľné a investícia nebola dobre pripravená. Hankook v liste, ktorý minulý týždeň v utorok dostalo ministerstvo hospodárstva uviedol, že je ochotný investovať v Leviciach, ak im Slovensko poskytne štátnu pomoc minimálne vo výške 19 % z celkovej investície, pričom priama finančná pomoc by predstavovala 13 %. Podľa vyjadrení premiéra Mikuláša Dzurindu je však pre Slovensko akceptovateľná štátna pomoc pre Hankook iba vo výške 6 % z ceny investície a najviac 1 mil. Sk štátnej dotácie na jedno pracovné miesto.

Juhokórejský výrobca pneumatík Hankook Tire si Slovensko pre výstavbu novej továrne vybral v máji. Spoločnosť mala v Leviciach investovať 500 mil. eur, čo je približne 19,5 mld. Sk. Kapacita výroby nového závodu mala dosahovať 5 mil. pneumatík ročne. Hankook Tire mal v Leviciach vytvoriť 1 600 nových pracovných miest priamo a sekundárne ďalších 1 000 až 1 500 pracovných príležitostí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu