Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Náklady na zamestnanca sa v SR zvýšili o 7,6 %

BRATISLAVA - Hodinové náklady na zamestnanca v hospodárstve SR sa v druhom kvartáli tohto roka zvýšili v medziročnom porovnaní o 7,6 %. Ako vyplýva zo správy štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostatu, išlo o tretí najvýraznejší rast nákladov na zamestnanca v rámci Európskej únie (EÚ), a to po Lotyšsku s nárastom nákladov o 14,2 % a Estónsku, kde sa náklady na zamestnanca zvýšili o 10,4 %.

V priemysle náklady na zamestnanca na Slovensku vzrástli o 6,7 %. Priemerný medziročný nárast nákladov na zamestnanca v EÚ predstavoval v celom hospodárstve 2,6 % a v priemysle 2,2 %. V 12-člennej eurozóne sa náklady na zamestnanca zdvihli o 2,3 % v celom hospodárstve, aj v priemysle.

Náklady na zamestnanca zahŕňajú hrubú mzdu zamestnanca a nepriame náklady zamestnávateľa, ako napríklad povinné odvody do fondov sociálneho či zdravotného poistenia. Po Lotyšsku, Estónsku a Slovensku zaznamenalo najvyšší rast hodinových nákladov na zamestnanca Slovinsko, a to na úrovni 7,2 % a Litva na úrovni 7 %. Náklady rástli za sledované obdobie najpomalšie v Nemecku, a to len o 0,8 %, na Malte o 1,1 % a v Poľsku o 1,8 %.

Rovnako ako pri porovnaní v celom hospodárstve, aj pri posudzovaní rastu nákladov na prácu v priemysle dosiahlo prvenstvo Lotyšsko, v priemysle ktorého ceny hodinovej práce posilnili o 15,3 %. Podobne Nemecko zaznamenalo za sledované obdobie najpomalšie zvýšenie nákladov na prácu v priemysle, tieto náklady sa zvýšili o 0,8 %, rovnako ako v rámci celej nemeckej ekonomiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu