Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ako predĺžiť životnosť elektrických spotrebičov

BRATISLAVA - Elektrické spotrebiče ponúkajú za čoraz lepšie ceny čoraz viac funkcií. Uľahčujú nám život, no len dovtedy, kým sa nepokazia. Väčšinu porúch pritom máme na svedomí my, používatelia. Ako predĺžiť životnosť spotrebičov?

Odborník na elektrotechniku Pavol Šinkovic kladie ľuďom na srdce, aby v prvom rade rešpektovali výrobcu: „Ak sú napríklad na DVD prehrávači prieduchy na odvod zohriateho vzduchu a gazdinka ich zakryje vyšívanou dečkou, nesmie sa čudovať, ako sa zariadenie pokazí. Rovnako na prístroje nepatria kvety - či už vo váze alebo v kvetináči." Zapnutie a vypnutie Väčšine domácich prístrojov prekáža časté vypínanie a zapínanie. „Radšej nech je televízor zapnutý dva týždne bez prestania, ako by sa mal desaťkrát zapnúť a vypnúť", tvrdí P. Šinkovic. Ľudia by si mali rozmyslieť, či budú spotrebič používať len chvíľu, alebo ho zapnú na dlhšie. „Ak sa chcú zabaviť na 5 minút, radšej nech si zoberú nejaký časopis," radí P. Šinkovic. Prach a tekutiny

Veľkým nepriateľom elektroniky je voda, kondenzovaná vlhkosť a prach. „Už som zachraňoval aj mobil, ktorý padol do vedra primalexu. Jeho majiteľ duchaprítomne vytiahol baterku a rýchlo mi ho doniesol, keď bola farba ešte vlhká, takže sa dal rýchlo vyčistiť. Poliatie kolou, ktorá leptá spoje, už však elektronika nemusí ,,prežiť". Zariadenia, ktoré používame striedavo v chlade a teple (mobily, prenosné prehrávače), veľmi trpia kondenzovaním vzdušnej vlhkosti. „Je to daň za ich prenosnosť. Takýmto prístrojom sa dá pomôcť vtedy, ak ich budete nostiť pod oblečením, aby boli aspoň trochu v teple", zdôrazňuje P. Šinkovic. Pozor aj na zvieratká Najväčší nepriateľ každého elektrického zariadenia je podľa Pavla Šinkovica človek: „Boli by ste prekvapení, s akými poruchami chodia ľudia do opravovní a ešte sa pritom čudujú, že napríklad televízor, na ktorý sa vymočila mačka, už opraviť nejde. Pritom stačilo mačku vyhnať z takýchto exponovaných miest."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu