Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Britskí turisti sa kvôli silnému euru obracajú eurozóne chrbtom

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Posilňovanie eura má negatívny vplyv nielen na vývoz z eurozóny, ale ako naznačujú štatistiky aj na turistický priemysel, ktorý je pre niektoré krajiny menovej únie kľúčovým odvetvím a výraznou mierou sa podieľa na výkone ich ekonomiky.

Zástupcovia ubytovacích zariadení a cestovných kancelárií v eurozóne majú hlavu v smútku. Pribúdajú signály, že britskí turisti sa pre silné euro začínajú obracať obľúbeným destináciám v Portugalsku, Španielsku a Grécku chrbtom. Tieto krajiny pritom zápasia s veľkými dlhovými problémami a potrebujú každý cent.

Ale ani situácia v Británii nie je ružová. Plánované prepúšťanie vo verejnej správe, zvyšovanie daní a ďalších nákladov nútia Britov, ktorí túžia po slnku, aby hľadali lacnejšie dovolenky.

Portugalsko priznáva, že má tento rok problémy udržať počet britských návštevníkov na vlaňajšej úrovni a zástupcovia francúzskeho turistického priemyslu uviedli, že aj keď ešte nemajú výsledky za tohoročnú sezónu, už z predbežných čísiel je jasné, že zaznamenali pokles britských návštevníkov. A hrozí, že situácia na budúci rok môže byť horšia. Naznačujú to kontrakty na rok 2011.

No zatiaľ čo krajiny eurozóny bojujú s odlevom turistov, východná Európa zažíva veľký rozmach, a to práve vďaka ich slabším menám, pre ktoré je pobyt v týchto destináciách pre Britov lacnejší. Najväčší nárast turistov zo Spojeného kráľovstva zaznamenali tento rok Bulharsko a Chorvátsko.

Miodrag Macura, riaditeľ Balkan Holidays, potvrdil, že nízke ceny sú kľúčovým faktorom, vďaka ktorému cestovná kancelária tento rok zaznamenala 6-% prírastok britských zákazníkov. "Určite profitujeme z lákavých nízkych cien v krajinách, ako je Bulharsko, zvlášť teraz, keď euro posilnilo," konštatoval.

Chorvátsko sa tiež teší čoraz väčšiemu záujmu Britov. Podľa predbežných údajov sa počet britských návštevníkov v Chorvátsku tento rok zvýšil oproti vlaňajšku o 4 - 5 %.

Niko Bulič z chorvátskeho turistického združenia pripomína, že krajina investovala veľké prostriedky do rozvoja a modernizácie infraštruktúry a ubytovacích kapacít. To znamená, že turistom, ktorí platia librou alebo eurom, ponúka kvalitné služby za menej peňazí. Informoval o tom britský spravodajský server BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu