Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Únik ropy po dlhých mesiacoch konečne zastavili

BP pumpovala blato do vrtu osem hodín
BP pumpovala blato do vrtu osem hodín

LONDÝN/NEW ORLEANS - Spoločnosť BP dnes zaznamenala významný úspech v boji s ropnou katastrofou v Mexickom zálive, keď sa jej podarilo zastaviť unikajúcu ropu a zatlačiť ju vháňaním bahna do poškodeného vrtu. Podľa vyhlásenia firmy výsledky merania ukazujú, že operácia "statickej analgézie" vrtu sa podarila. Podľa správy BBC označila BP operáciu za "míľnik" na ceste k definitívnemu riešeniu.

Odborníci na mieste havárie v noci na dnešok SELČ začali do vrtu vháňať špeciálnu tekutinu nazývanú "bahno". Tlak bol natoľko silný, že stĺpec ropy vo vrte sa začal znižovať. Tlakové pomery vo vnútri vrtu sa nepretržite monitorujú, ale ukazujú, že bol dosiahnutý "želateľný výsledok". Ďalšie pumpovanie bahna ale bude nevyhnutné, v záverečnej fáze má vrt utesniť dávka cementu.

Admirál americkej pobrežnej stráže Thad Allen, ktorý koordinuje záchranné práce, v noci na dnešok varoval, že bodku za haváriou možno urobia až ďalšia operácia s využitím pomocných vrtov. Tými by BP mohla vháňať bahno a cement do vrtu i zospodu a únik tak definitívne ukončiť.

Podľa dnešného denníka The New York Times sa dnes americká vláda chystá oznámiť, že tri štvrtiny z celkového objemu ropy, ktorá z vrtu od apríla unikla, sa vyparilo alebo rozptýlio, prípadne bolo zachytené alebo zlikvidované. Množstvo ropy, ktoré zostalo, sa v mori natoľko rozpustilo, že nepredstavuje veľké riziko, hoci problémom nepochybne je.

Vedci podľa The New York Times tvrdia, že väčšina zvyšnej ropy má podobu tenkého filmu na povrchu mora, prípadne sa rozptýlila v hlbinách a čoskoro sa rozpadne.

Podľa posledného odhadu od apríla do zálivu uniklo 4,9 milióna barelov ropy. Ide tak o najväčšiu katastrofu svojho druhu v dejinách. Predchádzajúcim najväčším podobným nešťastím bola nehoda na mexickom vrte Ixtoc v roku 1979. Do mora vtedy uniklo 3,3 milióna barelov ropy.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu