Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rakúšania sa opäť sťažujú v EÚ na dostavbu Mochoviec

Elektráreň v Mochovciach
Elektráreň v Mochovciach

VIEDEŇ - Rakúska spolková krajina Dolné Rakúsko, ktorá susedí so Slovenskom, podala znova sťažnosť Európskej komisii (EK) kvôli dostavbe slovenskej jadrovej elektrárne v Mochovciach. Sťažuje sa na proces posudzovania vplyvov dokončenia mochoveckého zariadenia na životné prostredie (EIA). Informovala o tom dnes agentúra APA. Sťažnosť regionálna Dolnorakúska vláda poslala minulý týždeň.

Dolné Rakúsko si na slovenskú analýzu EIA sťažovalo Európskej komisii už júni. Zmieňovali sa o "náhlom a jednostrannom" ukončení posudzovacieho konania zo strany Slovenska. Žiadali zverejnenie určitých dokumentov k stavbe. EK sa ale v odpovedi "kritickým bodom procesu" nevenovala a odkázala na neskončené konania pred Súdnym dvorom EÚ, na ktorý sa obrátila Viedeň, uviedla dnes spolková krajina vo vyhlásení.

Dolné Rakúsko preto minulý týždeň poslalo Európskej komisii svoje výhrady znova. Opäť žiada zverejnenie doteraz neuverejnených dokumentov. Hovorca krajinskej vlády Stephan Pernkopf agentúre APA povedal, že odpoveď komisie si dolnorakúski predstavitelia vysvetľujú ako "bezobsažné" a dúfajú, že EK teraz ich list pochopí a začne dialóg.

Žalobu v mene Viedne krajinská vláda zatiaľ zámerne nepodávala. Chce údajne zabrániť tomu, aby už bolo neskoro a nebola tak šanca vstúpiť do slovenského procesu. Možnosť zažalovať Európsku komisiu na Súdnom dvora EÚ si ale spolková krajina ponecháva, ak by jej terajšia sťažnosť zostala bez odozvy.

Rakúsko proti dostavbe Mochoviec dlhodobo vystupuje. Aktivisti aj politici tvrdia, že budované bloky nespĺňajú moderné bezpečnostné predpisy a využívajú sa zastarané technológie. Posudzovanie EIA sa podľa nich neodohralo podľa európskych štandardov. Slovenská strana považuje rakúske výhrady k ukončeniu konania EIA za neodôvodnené.

Slovenské elektrárne v máji uviedli, že získali po ukončení procesu EIA jeden z hlavných dokumentov pre povolenie prevádzky budovaných blokov.

Tretí a štvrtý blok v Mochovciach sa začali stavať v roku 1987. Budovanie sa kvôli nedostatku peňazí po piatich rokoch zastavilo a začalo potom opäť v novembri 2008. Tretí blok by mal byť hotový v roku 2012, štvrtý o rok neskôr. Pokrývať by mali viac ako pätinu slovenskej spotreby energie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu