Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ceny nehnuteľností naďalej mierne klesali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ceny domov a bytov na Slovensku v druhom štvrťroku pokračovali v nepatrnom poklese, dostali sa na takmer trojročné minimum. Ceny v prepočte na meter štvorcový sa tretí kvartál po sebe však znížili len o niekoľko eur.

Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila Národná banka Slovenska (NBS). Priemerná cena za meter štvorcový nehnuteľnosti v druhom štvrťroku klesla na 1293 eur, v prvom kvartáli bola o tri eurá vyššia. Medziročne reality na bývanie zlacneli o 3,7 percenta. Ceny nehnuteľností na Slovensku v minulosti výrazne rástli, na vrchole boli v druhom kvartáli roku 2008.

Prudký rast podporovalo zvyšovanie zamestnanosti, dostupné hypotéky a vysoký dopyt po bývaní. Pre hospodársku krízu sa však vlani sťažil prístup k pôžičkám a trh s nehnuteľnosťami skôr stagnoval. Financovanie nehnuteľností bankami ožilo v prvom polroku tohto roka, keď medziročne požičali obyvateľstvu na tento účel o takmer polovicu viac peňazí.

Reality určené na bývanie v druhom štvrťroku v porovnaní s prvými troma mesiacmi roka klesli vo všetkých krajoch okrem Žilinského a Banskobystrického. Najdrahšie vyšlo v sledovanom období bývanie v Bratislave a okolí, kde boli ceny o viac ako tretinu vyššie než celoslovenský priemer. Najviac sa v druhom kvartáli platilo v prepočte za najväčšie byty. Meter štvorcový v päťizbovom byte stál 1538 eur, v domoch meter štvorcový vyšiel v priemere na 1143 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu