Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ceny stavebných pozemkov podľa prieskumu klesli o 10 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Majitelia stavebných pozemkov žiadajú pri predaji pôdy v priemere o desať percent menej než pred rokom. Vyplýva to z prieskumu slovenskej pobočky realitnej konzultantskej spoločnosti Colliers International. V najväčšej miere "spustili" ceny v Nitrianskom kraji, a to asi o 20 percent, v Košickom kraji klesli o dve percentá.

"Trh s pozemkami neprešiel takými výkyvmi ako rezidenčný trh, kde ceny prudko klesali od polovice roka 2008," uviedla spoločnosť v tlačovej správe. Podľa skorších údajov Národnej banky Slovenska klesla hodnota nehnuteľností v prvom štvrťroku 2010 v porovnaní s druhým štvrťrokom 2008, keď boli byty či domy najdrahšie, v priemere približne o 16 percent.

Nadpriemerne klesli požadované ceny pozemkov okrem Nitrianskeho aj v ďalších štyroch krajoch. V Žilinskom sa znížili o 16,7 percenta, v Bratislavskom o 14,8 percenta, v Trenčianskom o 13,6 percenta a v Banskobystrickom o 13 percent. Naopak, v Trnavskom kraji sa ceny znížili len o 4,5 percenta a v Prešovskom o 3,7 percenta. Za meter štvorcový žiadali ľudia či firmy od 20 do 1300 eur.

Výraznejší prepad cien zaznamenala aj samotná Bratislava, hoci v hlavnom meste je o pozemky najväčší záujem. Medziročne klesla požadovaná hodnota o 16 percent. Lacnejšie pozemky sú v ponuke najmä v okrajových častiach Bratislavy, dodal Colliers International.

Na rozdiel od stavebných pozemkov sa podľa prieskumu výraznejšie nezmenili ceny priemyselných pozemkov. Ich hodnota dosahovala zväčša 30 až 80 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu