Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Za polrok sa na mýte pre štát vybralo 63,5 miliónov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločnosť SkyToll vybrala za prvých šesť mesiacov prevádzky na elektronickom mýte pre štát viac ako 63,5 milióna eur.

Informovala mediálna zástupkyňa SkyToll-u Lenka Lendacká. Mýtne poplatky za jazdu po vybraných cestách platia vodiči nákladných áut a autobusov od januára. V roku 2009 štát od nich utŕžil za diaľničné nálepky celkovo 50,6 milióna eur.

Štát v prvom roku prevádzky mýta vyberie podľa skoršieho odhadu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) približne o desatinu menej než pôvodne plánovaných 160 miliónov eur. Dôvodom nižšieho príjmu má byť oslobodenie niektorých ciest od mýta začiatkom roka a úpravy systému vyberania poplatkov. SkyToll by mal tento rok za vybudovanie a prevádzku systému na princípe satelitnej technológie získať 87,6 milióna eur.

Ku koncu júna bolo do mýtneho systému zaregistrovaných viac ako 182.000 vozidiel, z toho takmer dve tretiny pochádzajú zo zahraničia.

Za samotný šiesty mesiac vybral SkyToll na mýte viac ako 13,2 milióna eur. Kamióny najviac využívali diaľnicu v bratislavskej Petržalke, z ciest prvej triedy úsek medzi Žilinou a Strážovom. Naopak najmenej vyťažené úseky boli diaľnica medzi slovensko-poľskými hranicami a obcou Serafínov na Kysuciach a cesta prvej triedy z Čunova na hraničný priechod s Maďarskom.

Mýto za jazdu po diaľniciach, rýchlostných komunikáciách a vybraných cestách prvej triedy musia platiť vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony. Spoplatnených je viac ako 2000 kilometrov cestnej siete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu