Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SkyToll: Mýto už vynieslo štátu viac ako nálepky za rok 2009

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prevádzkovateľ mýta SkyToll tvrdí, že poplatky za používanie ciest už presiahli vlaňajšie celoročné príjmy štátu z predaja diaľničných nálepiek pre vozidlá nad 3,5 tony.

Vodiči nákladných áut a autobusov za necelý polrok zaplatili na mýte vyše 58,7 milióna eur, vlani štát od nich utŕžil za nálepky 50,6 milióna eur, informovala dnes mediálna zástupkyňa SkyToll-u Lenka Lendacká.

Štát v prvom roku fungovania mýta vyberie podľa skoršieho odhadu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) asi o desatinu menej než pôvodne plánovaných 160 miliónov eur. Dôvodom nižšieho príjmu má byť oslobodenie časti ciest od úhrady mýta v úvode roka a zmeny v nastavení systému vyberania poplatkov. Viac ako polovicu z utŕžených peňazí získa SkyToll.

V máji SkyToll vybral od šoférov za jazdu po diaľniciach a ďalších cestách viac ako 12 miliónov eur. Ďalších približne 380.000 eur pochádzalo z poplatkov, ktoré uhradili vodiči za tranzit cez územie Slovenska.

Ku koncu piateho mesiaca bolo do mýtneho systému zaregistrovaných takmer 175.000 vozidiel, z toho necelá pätina si zvolila režim následného platenia mýta. Spoplatnené úseky denne využíva v priemere 28.213 vozidiel nad 3,5 tony.

Poplatky za jazdu po diaľniciach, rýchlostných komunikáciách a vybraných cestách I. triedy musia elektronicky platiť vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony. Spoplatnených je viac ako 2000 kilometrov cestnej siete. Mýto zaviedlo Slovensko od januára. SkyToll by mal tento rok za vybudovanie a prevádzku systému na princípe satelitnej technológie získať 87,6 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu