Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Toaletný papier a vreckovky zdražejú o desatinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Výrobcovia toaletného papiera, obrúskov a papierových vreckoviek chystajú v priebehu troch mesiacov zdraženie svojich výrobkov približne o desatinu. Dôvodom je nedostatok a rastúca cena vstupných surovín v Európe.

Buničina zdražela za posledný polrok o 40 percent a zberový papier o 80 percent, informoval dnes Zväz celulózovo-papierenského priemyslu (ZCPP).

"Aktuálne vo všetkých európskych štátoch možno pozorovať výrazne zvýšený dopyt po základných surovinách pri výrobe produktov papierovej hygieny," povedal generálny sekretár ZCPP Juraj Dlhopolček. Ceny, za ktoré papierne nakupujú zberový papier, sú podľa neho už vyššie ako pred začiatkom hospodárskej krízy. Dopyt po surovine na svetových trhoch podporil aj dlhodobý rast čínskej ekonomiky či odstavenie výroby v celulózkach po zemetrasení v Čile.

Papierne podľa predstaviteľov ZCPP nedokážu zvýšené náklady ďalej znášať bez toho, aby ich aspoň čiastočne nepreniesli do predajných cien. Podiel odpadového papiera a buničiny na variabilných nákladoch výrobcov, ktoré zahŕňajú okrem surovín napríklad aj energie, mzdy a pohonné hmoty, dosahuje okolo 80 percent.

Vlani slovenským papierňam združeným v ZCPP klesli celkové tržby o 13 percent na 794,22 milióna eur. Ešte výraznejšie, o 15,1 percenta, sa znížil export podnikov. Koncom roka 2009 zamestnávalo 11 firiem ZCPP spolu 3354 pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu