Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zvýšili dane, tvrdý alkohol zdražie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od marca budúceho roka na Slovensku zrejme zdražie tvrdý alkohol. Parlament dnes schválil zvýšenie sadzby spotrebnej dane z liehu, čo by malo štátu v najbližších rokoch priniesť dodatočné desiatky miliónov eur. V budúcnosti sa tiež zmenia pravidlá distribúcie alkoholu, ktorý budú môcť predávať len veľkoobchodníci so špeciálnou licenciou.

Základná sadzba spotrebnej dane z liehu od marca stúpne na 1080 eur (32.536,08 Sk) za hektoliter zo súčasných 939,38 eura (28.299,76 Sk). Pokiaľ predajcovia zvýšenie sadzby dane premietnu do cien, pollitrová fľaša 40-percentného alkoholu by mohla zdražieť o zhruba 33 centov (asi desať korún).

Zdaňovanie liehu sa na Slovensku nemenilo od roku 2006. Poslanci súhlasili aj so zavedením evidencie výrobných zariadení v liehovarníckych závodoch, čo by malo v budúcnosti zabrániť nelegálnej produkcii liehu. Údaje budú zbierať colné úrady. Novela zákona prinesie aj povinné licencie na predaj alkoholu pre veľkoobchodníkov, ktorí budú od roku 2011 potrebovať špeciálne povolenie.

Malí obchodníci či krčmy licencie potrebovať nebudú, alkohol však budú môcť nakupovať len od veľkých predajcov s povolením. Opatrenie má zabrániť predaju "čierneho" alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu