Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Priemerná mzda v priemysle vo februári stúpla na 748 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rast platov v slovenskom priemysle sa vo februári zrýchlil. V druhom mesiaci roka sa priemerná mesačná mzda zvýšila medziročne o 7,8 percenta na 748 eur, zatiaľ čo v januári stúpla o 5,6 percenta na 757 eur.

Po očistení od inflácie priemerný zárobok vo februári vzrástol o 7,4 percenta, v predchádzajúcom mesiaci poskočil o 5,2 percenta, informoval dnes Štatistický úrad.

Mzdy vo februári stúpli vo všetkých základných odvetviach okrem stavebníctva a ubytovania. Najvýraznejšie, o 8,4 percenta, sa zvýšili v ťažbe a dobývaní a v sektore dodávok energií. Naopak najviac, o 1,9 percenta spadli zárobky v ubytovacích činnostiach.

Najvyšší plat v druhom mesiaci roka poberali tradične pracovníci v sektore informácií a komunikácií, kde vzrástol o 4,1 percenta na 1604 eur. Najnižšie mzdy mali zamestnanci reštaurácií a pohostinstiev (357 eur).

Príjmy ľudí v uplynulom období zasiahla svetová hospodárska kríza, pre ktorú mnohé firmy v dôsledku poklesu objednávok ohlásili prepúšťanie. Vo februári pokračovalo oživenie tržieb priemyselných podnikov, ktoré v stálych cenách stúpli medziročne zhruba o pätinu na 5,07 miliardy eur. V januári vzrástli o 14,2 percenta. Naopak, tržby v stavebníctve prehĺbili v druhom mesiaci prepad na 16,6 percenta z januárových 13,4 percenta.

Koncom februára v priemysle pracovalo 471.068 ľudí, čo bolo o 12,2 percenta menej ako v rovnakom období minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu